Radar · Djurrätt

Vildsvinsfamilj dödades i lekpark – skapat politisk oro

De här vildsvinen lever fortfarande, i en annan park i Rom.

I Rom har dödandet av ett vildsvin och hennes sex ungar på en lekplats gjort många upprörda och lett till oro på politisk nivå. Samtidigt har vildsvinen blivit allt fler, även i tättbebyggda områden där de äter sopor och hamnar mitt i trafiken.

Vildsvinen hade rört sig i kvarteren nära Vatikanen i Rom i flera dagar när de tog sig in i lekparken. Det skulle de inte ha gjort. Någon stängde grinden och de var fast. Några dagar senare, trots massiva protester från engagerade medborgare, avlivades hela familjen av personal från kommunen. Först sköts de med bedövningspilar, sedan med gevär. Det hela skedde mitt inför en skrikande folksamling som tagit sig dit för att stoppa avlivningen:

– Skäms era fegisar!
– En unge gråter, ni har redan dödat hans mamma. Låt dem vara.

Med var också veterinären Federico Coccia.

– De var barnens maskotar, att döda dem var ovärdigt, säger han till il Messagero.

Tidningen La Repubblica har lagt ut en film från den dramatiska händelsen, och flera personer har delat filmen i sociala medier.

Kallade avlivningen för show

Strax före avlivningen ska den ansvarige från Roms miljödepartement, Marcello Visca, ha skrattat och sagt:  ”Nu ska jag njuta av showen”, enligt La Repubblica.

Händelsen har skapat stor oro på politisk nivå och nu har Roms borgmästare Virginia Raggi inlett en administrativ undersökningskommission för att klargöra vad som egentligen hände och för att kunna ”utvärdera ansvarsprofiler”.

Vildsvinen i Italien är betydligt fler än i Sverige. Enligt Il Coldiretto, Italiens motsvarighet till LRF, finns två miljoner vildsvin i landet, en fördubbling sedan bara ett par år, och organisationen kämpar för att få förlänga jaktperioden och få ökade befogenheter.

Några vildsvinskultingar i Italien
Några vildsvinskultingar i Italien. Enligt Italiens organisation för lantbrukare finns två miljoner vildsvin i landet. Foto: Wikimedia commons

I Sverige får vildsvin jagas nästan hela året, 15 april till 15 februari, men i Italien är jakten betydligt mer begränsad och omgärdad av regler. Reglerna varierar mellan olika regioner men jakten börjar ofta den 1 oktober och avslutas i februari. Dessutom måste man oftast vara ett jaktlag på minst 25 personer för att få jaga vildsvin.

Ökad jakt i Sverige

I Sverige finns bara cirka 300.000 vildsvin, och nyligen kunde Svenska jägarförbundet rapportera om en kraftig ökning av jakten förra året. Antalet dödade vildsvin ökade från cirka 112.000 till 146.000 fällda djur.
– Att de lyckats öka avskjutningen med 30 procent på ett år är en stor bedrift som de ska ha beröm för, sa riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett uttalande i samband med att siffrorna släpptes.

Att fler vildsvin dödas är också något Sveriges regering önskar.

– Vi vill göra det lättare att jaga vildsvin. Vi behöver få upp takten, sa landsbygdsminister Jenny Nilsson till TT i samband med att ett förslag presenterades i mitten av september om att skjuta till 20 miljoner kronor för att bekosta jägarnas trikintester.

Eskalerat under coronapandemin

Lantbrukare i Italien har länge varit frustrerade över att vildsvin förstör deras odlingar och under coronapandemin ska detta ha eskalerat. Och på senare tid har även stadsbor kommit i närkontakt med vildsvinen. I Rom äter de sopor, blockerar trafiken och är inblandade i många trafikolyckor. Invånarna är bekymrade, men tycker ändå inte att dödandet av vildsvinsfamiljen var berättigat. Istället menar man att djuren skulle ha flyttats ut i naturen.

Och djurrättsrörelsen är mycket upprörd över händelsen. Djurrättsorganisationen LAV håller nu på att förbereda en stämning mot Roms borgmästare Virginia Raggi.