Radar · Miljö

Regeringen vill att 30 procent av haven skyddas till 2030

Kaskelotvalar som fastnat i fiskenät utanför Italiens kust.

Sverige skriver under Storbritanniens avsiktsdeklaration att 30 procent av världshaven ska skyddas till 2030, meddelade regeringen i dag. ”Det är bra att de har en ambition men att bara ha en ambition räcker inte”, säger Dima Litvinov, talesperson på Greepeace i havsfrågor.

Endast en procent av internationellt vatten är skyddat, samtidigt är världshaven under stark press. Det handlar om miljöfaror som dumpning, överfiske och övergödning. Men också klimatförändringar.

Samtidigt kan ett friskt hav bidra till att lindra klimatkrisen, vilket lyfts som ett argument för att inrätta vidsträckta marina naturskyddsområden.

Läs mer: Blå Cop ska få länder att skydda haven för att läka klimatet 

Storbritannien har sedan tidigare krokat arm med Greenpeace krav om att 30 procent av världshavet ska skyddas. En siffra som backas av forskarvärlden. Nu ansluter sig också Sverige till avsiktsdeklarationen.

– Vi måste göra vad vi kan för att skydda havet, och att inrätta skyddade områden är en av de viktigaste åtgärderna vi kan vidta. När sådana områden är effektiva och välförvaltade kan de skydda biologisk mångfald, göra ekosystemen mer motståndskraftiga och bidra till ett mer hållbart brukande av marina resurser, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin i ett uttalande.

Välkomnas av Greenpeace

Ett besked som välkomnas av Greenpeace. Men Dima Litvinov som är miljöorganisationens talesperson i havsfrågor säger att regeringen också måste visa att de vill arbeta för att göra det möjligt att inrätta den typen av stora marina naturreservat. 
 
– Vi behöver ett Naturvårdsverket för internationellt vatten, i dag finns bara ett sjöfartsverk (IMO) och ett organ för marin gruvdrift (ISA), säger han.

Förhandlingar i FN pågår om ett avtal för marin biologisk mångfald (BBNJ). Men om det blir ett självständigt organ med mandat att besluta om att inrätta marina naturreservat på internationellt vatten är högst oklart. 
 
– Regeringen har varit vag och inte tydliga markerat vilken ambition de står för, säger Dima Litvinov.

Läs mer: Havens framtid på spel när FN samlas

Sverige gör inga ytterligare åtaganden

Deklarationens förslag till målet om 30 procent skyddat hav till 2030 är globalt och internationellt. I detta skede gör Sverige inte några ytterligare åtaganden angående marint områdesskydd i svenska vatten, meddelar regeringen i ett pressmeddelande.

Syftet med deklarationen är dels att vara ett förslag till nästa mål inom FN:s konvention för biologisk mångfald, och dels att bidra till processen att upprätta ett instrument för att skydda biologisk mångfald bortom nationell jurisdiktion, alltså det hav som tillhör alla och ingen, inom FN:s havsrättskonvention.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV