Radar · Politik

Lövin utfrågad om mejlväxling med Preem

Miljö- och klimatminister Isabella Lövin frågades  i dag ut om mejlväxlingen mellan hennes statssekreterare och oljejätten Preem.

I september fick Preem via Isabella Lövins statssekreterare förhandsinformation om regeringens miljardsatsning på gröna kreditgarantier, samtidigt som Preems ansökan låg på regeringens bord. I dag frågades miljöministern ut i konstitutionsutskottet om den uppmärksammade mejlkonversationen mellan hennes statssekreterare och Preems vd.

Under tisdagen utfrågades miljöminister Isabella Lövin (MP) i riksdagens konstitutionsutskott om Preems oljeraffinaderi i Lysekil och regeringens hantering av oljebolagets ansökan om utbyggnad.

En del riksdagsledamöter ställde även frågor om den mejlkonversation som ägde rum mellan Isabella Lövins statssekreterare Eva Sveding och Preems vd  Magnus Heimburg, en tid innan Preem drog tillbaka sin ansökan om att bygga ut sitt oljeraffinaderi i Lysekil den 28 september.

I mejlkonversationen, som avslöjades av Expressen samma dag som Preem drog tillbaka sin ansökan, ska Svedling ha informerat Heimburg om den budgetsatsning som rörde statliga kreditgarantier på 50 miljarder kronor. I mejlet ska Svedling även ha uppmanat Preem att ”heja på” satsningen, som skulle aviseras på kvällen.

Enligt Isabella Lövin var Preem det enda företag som fick förhandsinformation om satsningen på gröna kreditgarantier och på frågan om varför just Preem fick förhandsinformation, hänvisar hon till sin statssekreterare.

– Det är min statssekreterare som har skickat  det här mejlet och det är en fråga som egentligen får gå till henne, men det var ett svar på ett mejl som hon hade fått, vad jag förstår, säger Isabella Lövin, rapporterar Sveriges radio Ekot.

Kristdemokraten Tuve Skånberg var en av riksdagsledamöterna som valde att fråga Lövin om hur lämpligt det är att en statssekreterare uppmanar Preems vd att ”heja på” regeringens satsning, när regeringen har oljejättens tillståndsansökan på sitt bord, varpå Isabella Lövin svarade att det är viktigt att skilja på vad dialogen i mejlet handlade om.

– Det handlade om regeringens politik och inte om tillståndsärendet, säger Isabella Lövin.

Läs mer: Granskning: Hemliga möten mellan S och Preem