Radar · Integritet

Demonstrationer mot Trumps  ”kvinnohatande politik”

Några hundra demonstranter samlades i Seattle den 17 oktober 2020 för att protestera mot Donald Trump och hans högsta domstolsutnämning.

Trump-motståndare demonstrerade i helgen mot den amerikanska presidentens agenda att tillsätta den avlidna liberala domaren Ruth Bader Ginsburg med ultrakonservativa Amy Coney Barrett.

Ruth Bader Gunsburg var domare i USA:s högsta domstol i 27 år och bland annat en känd förespråkare för kvinnors rättigheter.

Flera demonstranter uttryckte ilska över att republikanerna vill driva igenom tillsättandet av Amy Coney Barrett nära inpå valet den 3 november, rapporterar DW news. Den förra presidenten Barack Obamas nominering till högsta domstolen accepterades inte sex månader före 2016 års val.

”Trumps kvinnohatande politik”

I New York uppgav en av demonstranterna, Yvonne Shackleton, att ”det är verkligen viktigt att vara här och försöka uppmuntra människor att rösta ut Trump och hans kvinnohatande politik, särskilt under en pandemi som isolerar många människor” till nyhetsbyrån AFP.

Demonstrationen Women’s march, som ägde rum första gången 2017 efter att Trump svurits in som USA:s president, kräver lika rättigheter för kvinnor och män samt står upp för allas lika rättigheter.

Amy Coney Barrett är sedan 2017 federal domare. Kritiker befarar att blir hon invald kan högsta domstolen, som får en tung konservativ majoritet (6–3), till exempel inskränka aborträtten.

Efter Trumps nominering svarade hon på en fråga om aborträtten att ”domare är inte beslutsfattare och de måste undanröja de politiska åsikter som de själva kan ha” till New York times.

Aborträttigheter kan inskränkas

Utöver risken för att aborträttigheter inskränks kan ytterligare en konservativ domare leda till att sjukförsäkringslagen Affordable care act, i folkmun kallad Obamacare, nedmonteras.

I förra veckan utfrågades Amy Coney Barrett av senaten och upprepade samma svar, det vill säga att hon skulle följa lagen, på frågor om hennes uppfattning om såväl klimatförändringar som vård och aborträtt.

Eftersom republikanerna har en klar majoritet i senaten är det troligt att Coney Barrett röstas igenom, enligt nyhetsbyrån AP. Röstningen i justitieutskottet sker på torsdag, den 22 oktober.

Läs även: Amy Barrett en bricka i spelet om USA:s högsta domstol

Läs även: Nu grillas Trumps domarkandidat i USA:s senat