Radar · Djurrätt

Släpp dem fria – 1,4 miljoner underskrifter lämnade till EU-kommisionen

Lantbruksdjur som hönor i bur är fortfarande tillåtet i de flesta EU-länder.

Förbjud att ha djur inom lantbruket i bur. Det är uppmaningen från uppropet End the cage age. Idag den 2 oktober överlämnas 1,4 miljoner underskrifter till EU-kommissionen. 

– Att få stopp på burhållningen väcker ett enormt engagemang hos befolkningen inom EU, vilket medborgarinitiativet tydligt visar. Många reagerar starkt på bilder av hur det ser ut i industrierna idag där djur hålls i trånga burar där de ibland inte ens kan vända sig om, säger Camilla Bergvall, förbundsordförande för Djurens Rätt.

Skulle ett burförbud träda i kraft inom EU påverkas bland annat äggindustrin i Sverige där flera hundra tusen hönor fortfarande hålls i burar.

Nyligen beslutade Tjeckien att förbjuda hönor i bur, men Sverige vägrar, något Syre rapporterat om.

Samarbete mellan 170 organisationer

End The Cage Age är det första medborgarinitiativet som rör förbättrat djurskydd inom EU som nu når fram hela vägen till kommissionen. Bakom initiativet finns ett samarbete mellan 170 ideella konsument-, miljö- och djurskyddsorganisationer runt om i Europa, med syftet att få stopp på den utbredda burhållningen inom EU. 

– Jag är oerhört stolt över att vi nu nått fram till den här milstolpen och tacksam för varenda underskrift. Vi kommer att fortsätta kämpa tills alla burar är borta både i Sverige och i EU, säger Camilla Bergvall. 

Initiativet lanserades 2018 och lyckades på kort tid komma upp i de en miljon underskrifter som behövs för att förslaget ska läggas fram till kommissionen. Nästa steg i processen är att kommissionen tar ställning till hur de ska gå vidare med förslaget. 

Syre har sökt landsbygdsminister Jenny Nilsson för en kommentar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV