Radar · Miljö

Ny chockrapport om arternas utrotning : ”Globalt nödläge”

Sumatranoshörningen är på gränsen till utrotning.

Massutrotningen går allt snabbare, visar en rapport som gått i genom 29 400 landlevande ryggradsdjur. Forskarna kallar artutrotningen globalt nödläge.

”Den pågående sjätte massutrotningen kan vara det allvarligaste existentiella hotet mot vår civilisation – för att den är oåterkallelig.”

Så inleder forskarna en ny studie i den vetenskapliga tidskriften PNAS. I en genomgång av 29 400 landlevande ryggradsdjur har de upptäckt att 515 arter är på gränsen till utrotning, med färre än 1000 individer kvar. För hälften av dem finns färre än 250 individer kvar. De konstaterar även att utrotningen har accelererat, och att utrotning av en art kan leda till att fler utrotas.

”Våra resultat betonar åter hur akut det är att agera på global skala för att rädda mänsklighetens avgörande livsuppehållande system”, fortsätter forskarna i rapporten. De vill därför att problemet – liksom klimatkrisen – får status som global nödsituation.

Handling krävs inte minst eftersom vi människor är beroende av resten av livet på jorden för vår egen hälsa och välmående, säger Georgina Mace, professor vid University College London till The Guardian:

– Att störa naturen leder till kostsamma effekter som ofta är svåra att förändra. Covid-19 är ett extremt aktuellt exempel, men det finns många fler.

Världsnaturfondens vetenskapliga chef Mark Wright kommenterar studien i samma tidning så här:

– Siffrorna är chockerande. Men det finns fortfarande hopp. Om vi stoppar land-grabbing (ungefär ”markrofferi”, red. anm.) och den förödande avskogningen I länder som Brasilien kan vi börja vända kurvan för förlorad biologisk mångfald och klimatförändring. Men vi behöver en global ambition för att göra det.

Läs även: Massdöd – människans avtryck på jorden (artikel från april 2020).