Radar · Morgonkollen

Morgonkollen

God morgon!

Här kommer några av nattens och morgonens viktigaste nyheter. Donald Trump hotar att göra frysningen av bidrag till världshälsoorganisationen WHO permanent och anklagar WHO för att inte vara oberoende gentemot Kina. Högsta domstolen i El Salvador fryser ett nödläge som landets president utlyst i helgen till följd av coronapandemin. Nödläget innebar skolstängningar och förbud mot att röra sig i vissa områden där många har smittats. Sommaren med högre temperaturer kommer inte att begränsa spridningen av coronaviruset i någon större utsträckning, tror forskare vid Princeton i USA.

I dag:
• SCB: Miljöräkenskaper, 2008-2019. Klockan: 09:30 Arrangör: Statistiska centralbyrån
• Val i Malawi

"Jag har alltid känt att du aldrig ska glömma att du bara är en person. Även om du inte är som andra, så är du precis som alla andra." – Dakota Fanning (född 1994), amerikansk skådespelerska.

BEMÄRKELSEDAGEN

I dag är det internationella mag- och tarmdagen. Den uppmärksammas i fler än 50 länder över hela världen för att öka kunskapen och förståelsen om inflammatoriska mag- och tarmsjukdomar.

DET HÄNDE DÅ

För 40 år sedan, 1980, bestämde Sveriges olympiska kommitté att Sverige skulle delta i OS i Moskva. USA kom att bojkotta spelen och fick med sig 58 länder – bland annat Västtyskland, Japan, Kanada och Norge – eftersom Sovjet gått in militärt i Afghanistan. Andra västländer som Storbritannien och Australien ansåg precis som Sverige att ett deltagande bäst gynnade den olympiska tanken.

Munkar som drygade ut inkomsterna med smuggling avslöjades för 55 år sedan, 1965. I ett kapucinerkloster i Albano i Italien, inte långt från påven Paul VI:s sommarresidens, hade polisen hittat tusentals cigaretter. Vatikanen hade först försökt tysta ner det hela och tyckt att medierna uppmärksammat affären för mycket, men erkände senare att munkarna kunde vara inblandade. En munk dömdes till fängelse.

För 110 år sedan, 1910, passerades jorden av Halleys komet, universums mest framträdande. Det gav mindre nogräknade möjlighet att saluföra piller och annat som kunde motverka de olika olyckor som sades kunna inträffa vid passagen. Halleys komet far förbi jorden omkring var 76:e år.

350…

…miljoner kronor drog den sjätte och sista delen i filmserien ”Star wars” in under premiärdygnet i USA för 15 år sedan, 2005.