Radar · Miljö

PFAS försämrar effekten av vaccin – EU vill skärpa gränsvärden

Annika Lilja är en av 170 privatpersoner i skånska Kallinge som har stämt det kommunala vattenbolaget för att i åratal ha levererat dricksvatten som varit förgiftat av PFAS.

EU:s livsmedelsmyndighet skärper sin riskbedömning av PFAS i vatten och mat, efter att det visat sig att kemikalierna försämrar hur kroppen svarar på vaccin.

PFAS är miljöförstörande kemikalier som används i bland annat klädimpregnering, rengöringsmedel och släckskum. Vissa av dem är skadliga för människan, men hur mycket som vi behöver få i oss för att vår hälsa ska påverkas är omtvistat.

Svenska livsmedelsverket anser att vatten som innehåller 90 nanogram PFAS-kemikalier per liter vatten är säkert att dricka. Men sådant vatten skulle en person som väger 60 kilo bara få dricka max tre liter i veckan av, enligt EU:s livsmedelsmyndighet EFSA:s nya bedömning. Det rapporterar Sveriges radio.

Efter att ny forskning visat att PFAS försämrar kroppens svar på vaccinationer nästintill halverar EFSA den nivå som anses säker att få i sig utan hälsoeffekter. 

Den nya riskbedömningen kan medföra att fler svenska vattentäkter måste åtgärdas för att sänka PFAS-halter i dricksvattnet. I livsmedel kan ämnena finnas i bland annat frukt och ägg. 

EFSA:s förslag ska nu lämnas till EU-kommissionen, som arbetar med ett nytt direktiv för hälsosamt dricksvatten.

Svenska Kemikalieinspektionen arbetare just nu tillsammans med myndigheter i Tyskland, Nederländerna, Danmark och Norge för ett förbud mot all användning av alla PFAS-ämnen som inte är nödvändiga för samhället, som enligt Sveriges radio kan träda i kraft tidigast om fem år.

 Läs även: Nya bevis – rättegång om förgiftat vatten skjuts upp (artikel från 10 september 2020) och 3 000 barn i studie om PFAS och immunförsvar (artikel från december 2019).

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV