Zoom

”Han kallades livmodersamlaren” –  tog flyktingars livmoder mot deras vilja

Stewart Detention Center är ett av de flyktingförvar som fått kritik under många år.

De fick livmodern bortopererad – mot sin vilja. Migranterna på den amerikanska flyktingförläggningen Irwin County Detention Center i Georgia, vittnar om brutala förhållande, enligt en sjuksköterska som arbetat där. “Det är en del av ett större system”, menar Project South, som nu anmält missförhållanden.

– Vi har larmat om missförhållanden i flera år. Det handlar om systematiska kränkningar av mänskliga rättigheter, säger människorättsjurist Azadeh Shahshahani på Projekt South till Syre.

I anmälan mot U.S. Immigration and Customs Enforcement’s Irwin County Detention Center i Georgia beskrivs hur hur en läkare knuten till flyktingförvaret gjort ovanligt många hysterektomioperationer, där livmodern delvis eller helt opereras bort, utan att tydligt förklara varför och utan att använda tolkar.

”Det är hans specialitet, han är livmodersamlaren”, säger sjuksköterskan Dawn Wooten i anmälan. Flera människorrättsorganisationer står bakom anmälan.

Irwin County Detention Cente ingår i ICE-programmet och är en del av den mycket kritiserade gränskontroll som startades under den republikanske presidenten George Bush och som utvidgats under president Trump till att även innefatta alla papperslösa i USA. De förvar som finns under ICE är inte ansvariga för de mycket uppmärksammade familjeseperationerna vid gränsen, men ska stå för boende, flyktingförvar och deportation av migranter. Många av migranterna är latinamerikaner som har vandrat mot den amerikanska gränsen på flykt undan fattigdom och våld. Enligt the Guardian fanns det under förra året 52 000 migranter kvarhållna i flyktingförvar, som många gånger är fängelseliknande inrättningar och där ett flertal drivs av privata firmor med syfte att göra vinst.

Fem steriliserade mellan november och december

Mellan november och december 2019 ska fem kvinnor ha fått sina livmödrar borttagna  utan vetskap, enligt anmälan, som lämnats in av människorättsorganisationen Project South, som länge följt frågan. Totalt ska åtminstone 17 kvinnor ha fått sin livmoder bortopererad mot sin vilja, uppger Azadeh Shahshahani till Syre.

Kvinnorna har vittnat om att de var förvirrade över ingreppet, och ytterligare flera kvinnor säger att de inte haft tillgång till tolkar eller att den medicinska personalen inte talade spanska.

Visselblåsaren och sjuksköterskan Dawn Wooten (till vänster) tillsammans med demonstranter under  tisdagens presskonferens
Visselblåsaren och sjuksköterskan Dawn Wooten (till vänster) tillsammans med demonstranter under  tisdagens presskonferens. Foto: AP/TT/Jeff Amy.

Det var sjuksköterskan Dawn Wooten som larmade om missförhållanden på La Salle Corrections och hennes berättelse styrks av flera anonyma vittnesmål som av rädsla för repressalier inte vågar träda fram med namn. LaSalle Corrections har hitintills inte svarat på anklagelserna.

“Som ett experimentellt koncentrationsläger”

”När jag träffade alla dessa kvinnor som hade fått operationer tyckte jag att det var som ett experimentellt koncentrationsläger”, säger en av de interner som vittnat i den anmälan mot Irwin County Detention Center som Syre skrev om i onsdags.

– Här har vi en situation med extremt sårbara kvinnor som inte har kontroll över sina egna kroppar. Många av dem talar inte heller flytande engelska, säger Azadeh Shahshahani, människorättsjurist på Project South som står bakom anmälan.

“Det kändes som om de försökte mixtra med min kropp”

Det säger en kvinna som fick olika svar från olika vårdpersonal på vad de skulle göra för ingrepp på henne.  Hon försökte förklara för en närvarande sjuksköterska att något inte stämmer; att det förfarande som pågick inte var för henne. Men när sjuksköterskan blev arg förstod hon ”att något inte stod rätt till”.

Flera tidigare anmälningar om misären

Det är inte första gången Project South larmar om missförhållanden på en flyktinganläggning, och det är inte den enda anläggningen med problem. Redan 2017 skrev de en rapport om både Irwin County Detention Center och Stewart Detention center, precis som den senaste rapporten fylld av vittnesmål om inhumana förhållanden.

– Jag har själv besökt ett antal flyktinganläggningar sedan 2008 och det man ser är kränkningar mot kvinnors kroppar, dödsfall och tvångsarbete där internerna bara tjänar mellan en och fyra dollar per dag. De gör det jobb som företaget skulle anställt någon för att göra, så man kan helt enkelt säga att företagen utnyttjar migrantarbetare, säger Azadeh Shahshahani.

Privata fängelser där migranter dör

På det andra centret som undersöktes i den förra rapporten, Stewart Detention center, har det skett flera dödsfall.
– Sedan 2017 har det skett sex dödsfall, varav två under pandemin. En person var i 70-årsåldern och en annan hade diabetes. Varför håller man människor inlåsta när det inte finns möjlighet till social distansering, mitt under en pandemi?

Grundproblemet menar hon är att privata företag tillåts driva flyktinganläggningar som i praktiken är fängelser.

– Privata fängelseföretag borde inte ha någonting att göra med människor. Det enda de ser är vinst, vilket gör att de drar ner på saker som mat, grundläggande nödvändigheter och sjukvård.

När hon själv var juriststudent gjorde hon praktik på en alternativ flyktinganläggning i Detroit: Freedom house.

– Där kunde familjer få bo tillsammans: leka, laga mat – helt enkelt leva sitt liv i väntan på asyl.

Förvaren för migranter borde stängas ner

När det finns alternativ borde man därför avveckla de privatägda fängelseanläggningarna.

–Det finns ingen anledning att hålla människor inlåsta, men tyvärr är denna typ av anläggning vanlig. Men de fyller ingen funktion alls och borde stängas, för det finns alternativ, säger hon.

Den senaste anmälan gjorde organisationen i måndags och den har fått stor uppmärksamhet i internationell media.

– Vi hoppas att det inte blir kortlivat. Vi har fått viss respons från kongressen och vi vill se att det här stället stängs ner, säger Azadeh Shahshahani.

Organisationen kommer även att göra en anmälan till FN:s särskilda sändebud för mänskliga rättigheter.
– Regeringen måste hållas ansvarig för detta, säger hon.

Dawn Wooten är sjuksköterskan som talat ut om förhållandena på Irwin County Detention Center
Dawn Wooten är sjuksköterskan som talat ut om förhållandena på Irwin County Detention Center. Här på en presskonferens tidigare i veckan. Foto: AP/TT/Jeff Amy.

Så vittnar kvinnor om övergreppen

"Det kändes som om de försökte mixtra med min kropp”

En kvinna försökte fråga vad som skulle göras med henne, och fick väldigt olika svar. Kvinnan försökte förklara att det ingrepp som inte var något för henne. När sköterskan inte svarade henne förstod kvinnan att något inte stod rätt till.


”Vakternas behandling är förödmjukande”

En kvinna som inte talar engelska upplever att vakterna gör narr av henne. Under 22 dagar satt den inte engelsktalande kvinna i isoleringscell och utsattes hon för psykisk, fysisk och emotionell tortyr. Efter att hon kom ut har hon vittnat om övergreppen.


“Människor har försökt ta livet av sig.”

En vittne berättar om hur människor hamnar på sjukhuset och försöker döda sig själva på grund av hur galet det är. ”Om det inte vore för Gud hade jag förmodligen hamnat på sjukhuset för självmord.”

“Vi är maktlösa, vi kan inte göra någonting”

Vittnen berättar att anläggningen har aldrig ens bekräftat några positiva fall av covid 19,  men att de via folk utanför fått reda på att det finns minns tjugo fall i Irwin. “Sanningen som vi hör från dem [ICDC] är annorlunda än den verklighet vi ser , /…/ vi ser andra enheter i karantän vilket betyder att något är fel, men ingen kommer någonsin och berättar vad som händer /…/ vi är maktlösa, vi kan inte göra någonting. ”