Radar · Migration

USA: Flyktingar fick livmodern borttagen – flyktingförvaret anmäls

Sjuksköterskan Dawn Wooten (till vänster) tillsammans med demonstranter på en presskonferens på tisdagen angående missförhållandena på Irwin County Detention Center i Ocilla, Georgia.

Ett flyktingförvar i Georgia i USA har anmälts för ”skakande medicinsk försummelse” av de internerade. ”Det var som ett experimentellt koncentrationsläger”säger en av de internerade i anmälan, som bland annat kritiserar att ovanligt många fick sin livmoder bortopererad.

En ledning som ignorerar symptom och vägrar testa för covid-19, obefintliga möjligheter till social distansiering och straff mot de som protesterar, så beskrivs Irwin County Detention Center i Georgia i anmälan som flera människorättsorganisationer gjorde i måndags. I den berättar flera av de internerade asylsökandena samt en av sjuksköterskorna som arbetade på centret om en systematisk underrapportering av antalet smittade med covid-19, hur tester bara gjordes på de som verkligen krävde det och om hur utrymmena inte räckte till för att hålla smittade personer i karantän.

En av flyktingarna på centret berättar för nyhetsbyrån The Intercept att många av internerna inte vågade berätta om sina symptom för personalen – av rädsla för att bli inlåsta i isoleringscell med minimal läkarvård som straff. ”Jag ville inte säga att jag hade ont i halsen eller att jag hade symtom, för jag ville inte gå tillbaka till straffcellen”, uppger en person som vill förbli anonym.

Straffades för sina protester

Sjuksköterskan Dawn Wooten som är vittne i anmälan var en av få ur personalen som vågade protestera mot de undermåliga förhållandena på centret. Men hon berättar också att hon straffades för det och gick från att jobba heltid till att bara bli inringd några timmar per vecka.

I  anmälan berättar hon också om hur en fristående läkare som arbetade för anläggningen gjorde ovanligt många hysterektomioperationer, det vill säga en operation där hela eller delar av livmodern tas bort. Men många av de spansktalande kvinnorna verkade inte förstå vad de gick igenom och många av sjuksköterskorna fick deras godkännande genom att googla spanska, uppger anmälan.

Alla han ser får en hysterektomi - nästan alla /.../ Det är hans specialitet, han är livmodersamlaren”, säger Dawn Wooten i anmälan.

Hon säger vidare att även om vissa hade allvarliga symptom som krävde en liknande operation så ”kan inte allas livmoder vara så dålig. ” 

En av flyktingarna på centret beskriver en liknande känsla i anmälan:

När jag träffade alla dessa kvinnor som hade haft operationer tyckte jag att det var som ett experimentellt koncentrationsläger. Det var som om de experimenterade med våra kroppar”.

Det är inte första gången som Project South, en av organisationerna bakom anmälan, har larmat om de undermåliga sanitära och medicinska förhållandena på centret. ”Vi kräver att människorna ska frigöras omedelbart och vi har krävt att denna anläggning ska stängas under lång tid”, sa Azadeh Shahshahani, människorättsadvokat vid Project South, till The Guardian.

Inte ensam att få kritik

Även andra flyktinganläggningar i Georgia har anklagats för allvarliga missförhållanden, såsom Robert A Deyton detention facility och Stewart detention center.

Företaget LaSalle Corrections som driver centret tillsammans med 18 andra flyktinganläggningar i USA har inte velat kommentera anklagelserna i media. Men i ett brev till USA:s Kongress i juli skrev LaSalles vd Rodney Cooper att företaget under coronapandemin varit flitiga med att ” driva våra anläggningar på högsta nivå”. Han uppgav också att inga LaSalle-fångar har ”givit efter” för Covid -19. Men The Intercept rapporterar att att minst två LaSalle-vakter och en i den medicinska personalen har dött av sjukdomen.