Radar · Djurrätt

C: Gör det lättare att skjuta vargar

Centerpartiet vill bland annat lätta på bevisbördan för den som skjutit ihjäl en varg för att den hotat exempelvis tamdjur.

Centerpartiet vill göra det enklare att skjuta ihjäl vargar som hotar djur som människor äger. Bland annat ska man i fler fall få jaga en hel flock med vargar, enligt partiet – som kan få riksdagen med sig.

Centerpartiets Eskil Erlandsson var ansvarig minister när den rovdjurspolitik som nu gäller drevs igenom 2013. Nu tycker Centerparitet att det blivit för svårt att bedriva så kallad skyddsjakt.

Redan i dag är det tillåtet att skjuta ihjäl vargar utan beslut om skyddsjakt, när det finns ett akut hot mot exempelvis får. Men Centerpartiet menar att bevisbördan blivit för tung mot den som skjuter, rapporterar ATL.

Anders W Jonsson, Centerparitets vikarierande partiledare, tror inte att den illegala jakten skulle öka om man lättar på bevisbördan.

– Orsaken till att vi får sannolikt mer och mer av illegal jakt, det handlar om att förtroendet inte finns bland människor på landsbygden för den svenska rovdjurspolitiken, säger han till ATL.

En annan förändring som Centerpartiet föreslår är att utöka möjligheten att jaga en hel flock. Anders W Jonsson anser att det i regel inte går att veta vem som är vad han kallar”problemdjur”.

Centerpartiet vill också att grupper som jaktlag eller LRF-avdelningar ska få ansöka om skyddsjakt. Partiet lägger förslagen som ett utskottsinitiativ i Miljö– och jordbruksutskottet. Sannolikt kommer Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna att ansluta sig, vilket i så fall räcker för en riksdagsmajoritet.

Som Syre tidigare berättat om har beslut redan fattats om att fler vargar ska skjutas genom utökad licensjakt.