Radar · Djurrätt

Vargarna blir fler – oro för ökad jakt

Preliminära siffror visar på en ökning av den svenska vargstammen med 18 procent i jämförelse med förra årets inventering.

Vargarna blir fler i Sverige. Enligt årets varginventering rör det sig om 53 fler individer än förra året. Men på torsdagen röstade en riksdagsmajoritet för ökad licensjakt.

Antalet vargar som finns i våra svenska skogar inventeras varje år och årets inventering har precis avslutats med 18 procent fler individer än i förra årets inventering, rapporterar ATL.

Över 4000 DNA-prover har samlats in, vilka resulterat i att det nu finns 353 unika individer, alltså 53 fler än ifjol.

Antalet vargar väntas dock sjunka något när vargarna fördelas över Sverige och Norge eftersom 7 av de 59 revir som vi har vi Sverige går över den norska gränsen.

Men efter torsdagens omröstning i riksdagen om ökad licensjakt på varg väntas nu regeringen ta beslut i frågan. Liberalerna avstod att rösta och ledamöter från partierna S, MP och V röstade emot ökad jakt, av övriga partier var 29 ledamöter för ökad licensjakt och 23 emot, skriver tidningen Jakt och Jägare.

Vargreviren finns i Gävleborg, Dalarna, Värmland, Örebro, Västmanland och Västra Götalands län. Därutöver finns några få revir i Stockholm, Södermanland och Östergötland.

Misstanke om illegal jakt

Trots att vargstammen har ökat något sedan förra årets inventering minskar antalet revir i norra värmland, något som oroar rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Värmland, Maria Falkevik.

– Vi ser en ökad omsättning av revirmarkerande vargar som inte kan förklaras med naturliga orsaker eller laglig jakt. Det finns dokumenterade fall av illegal jakt i länet sedan tidigare, och det är den mest sannolika orsaken till ökningen, säger hon.

Enligt förvaltningsplanen i Värmland skulle antalet revir minska där koncentrationen var som störst i länet, men istället har reviren minskat i länets norra del och ökat i den södra, något som kan tyda på illegal jakt, menar Maria Falkevik.