Radar · Migration

Project South: ”Privata flyktingfängelser måste få ett slut”

En bild på Stewart Detention Center i Georgia, en av flera flyktinganläggningar i USA där det råder missförhållanden, enligt människorättsorganisationen Project south.

Bortopererade livmödrar, bestraffning av de som vill testas för covid 19 och ignorering av de som söker vård. Missförhållandena på den flyktinganläggning i USA som Syre rapporterade om igår är en del i ett större system, menar Project South.
– Vi har larmat om missförhållanden i flera år. Det handlar om systematiska kränkningar av mänskliga rättigheter, säger människorättsjurist Azadeh Shahshahani till Syre.

”När jag träffade alla dessa kvinnor som hade fått operationer tyckte jag att det var som ett experimentellt koncentrationsläger”, säger en av de interner som vittnat i den anmälan mot Irwin County Detention Center som Syre skrev om i onsdags. Visselblåsaren och sjuksköterskan Dawn Wooten beskrev bland flera andra missförhållanden hur en läkare knuten till flyktingförvaret gjort ovanligt många hysterektomioperationer, där livmodern delvis eller helt opereras bort, utan att tydligt förklara varför och utan att använda tolkar. ”Det är hans specialitet, han är livmodersamlaren”, sade hon i anmälan.

– Här har vi en situation med extremt sårbara kvinnor som inte har kontroll över sina egna kroppar. Många av dem talar inte heller flytande engelska, säger Azadeh Shahshahani, människorättsjurist på Project South som står bakom anmälan.

Det är inte första gången Project South larmar om missförhållanden på en flyktinganläggning, och det är inte den enda anläggningen med problem. Redan 2017 skrev de en rapport om både Irwin County Detention Center och Stewart Detention center, precis som den senaste rapporten fylld av vittnesmål om inhumana förhållanden. (Se faktaruta.)

– Jag har själv besökt ett antal flyktinganläggningar sedan 2008 och det man ser är våld mot kvinnors kroppar, dödsfall och tvångsarbete där internerna bara tjänar mellan en och fyra dollar per dag. De gör det jobb som företaget skulle anställt någon för att göra, så man kan helt enkelt säga att företagen utnyttjar migrantarbetare, säger Azadeh Shahshahani.

Flera dödsfall

På det andra centret som undersöktes i den förra rapporten, Stewart Detention center, har det skett flera dödsfall.

– Sedan 2017 har det skett sex dödsfall, varav två under pandemin. En person var i 70-årsåldern och en annan hade diabetes. Varför håller man människor inlåsta när det inte finns möjlighet till social distansiering, mitt under en pandemi?

Grundproblemet menar hon är att privata företag tillåts driva flyktinganläggningar som i praktiken är fängelser.

– Privata fängelseföretag borde inte ha någonting att göra med människor. Det enda de ser är vinst, vilket gör att de drar ner på saker som mat, grundläggande nödvändigheter och sjukvård.

När hon själv var juristsudent gjorde hon praktik på en alternativ flyktinganläggning i Detroit: Freedom house.

– Där kunde familjer få bo tillsammans: leka, laga mat – helt enkelt leva sitt liv i väntan på asyl.

Borde stängas ner

När det finns alternativ borde man därför avveckla de privatägda fängelseanläggningarna.

–Det finns ingen anledning att hålla männisor inlåsta, men tyvärr är denna typ av anläggning vanlig. Men de fyller ingen funktion alls och borde stängas, för det finns alternativ, säger hon.

Den senaste anmälan gjorde organisationen i måndags och den har fått stor uppmärksamhet i internationell media.

– Vi hoppas att det inte blir kortlivat. Vi har fått viss respons från kongressen och vi vill se att det här stället stängs ner, säger Azadeh Shahshahani.

Organisationen kommer även att göra en anmälan till FN:s särskilda sändebud för mänskliga rättigheter.

– Regeringen måste hållas ansvarig för detta, säger hon.