Radar · Nyheter

Seitanfoods vill ge bort sitt lager – men inte till veganer

Veganföretaget Seitanfoods VD Nikolaos Pizanias hamnade i blåsväder efter rasistiska uttalanden – nu lägger de ner.

Det har stormat kring Seitanfoods sedan företagets vd Nikolaos Pizanias uttalade sig om Black lives matter. Verksamheten har lagts ner och nu ska godislagret skänkas bort – men inte till veganer.

Syres intervju med Seitanfoods vd Nikolaos Pizanias om de rasistiska uttalanden som han gjort i sociala medier har uppmärksammats i flera medier.

Företaget hade meddelat att de skulle lägga ner som följd av reaktionerna från både konsumenter och företag. Men när Syre ringde upp Nikolaos Pizanias förra veckan ansåg han inte att de uttalanden han gjort var rasistiska:

– Jag håller inte med om att jag skrivit några rasistiska kommentarer. Det får stå för de som påstår detta, sa han då.

Seitanfoods meddelade på sin hemsida i måndags att de lägger ner, och lagret ska bort. Företaget skriver att:

”Vi funderar på att donera allt vårt godis och choklad till någon verksamhet om har med barn att göra – inte en enda godisbit ska gå till veganer! Om vi inte hittar ett bra sätt att bli av med restlagret kommer vi elda upp allt i en stor majbrasa, filma det och lägga ut på Youtube och andra sociala medier. Detta som en protest mot alla korkade veganer som torpederat vårt företag och förstört för djuren och sin egen (marginella) rörelse.”

Facebooksidan Vardagsrasismen, som har över 21 000 följare, har uppmärksammat Seitanfoods vd Nikolaos Pizanias uttalanden och att han nu vänder sig mot det som varit hans främsta kundbas. Samtidigt anser en del att han själv grävt den grop han nu fallit ner i:

”Pro tipp till alla ”edgy” snubbar där ute vare sig du är Alexander Bard som gillar att snacka om dig själv i 3e person och kalla kvinnor för horor och fosterhjärnor när de säger emot eller du är Seitanfoods VD som just nu gör allt för att pissa på dem som stått för din huvudsakliga kundbas”, skriver Paula Dahlberg som driver Vardagsrasismen, i ett inlägg med en skärmdump på på Seitanfoods avskedsmeddelande.

Coop sa redan förra veckan att de avslutat allt samarbete med Seitanfoods. Flera andra företag, bland annat Ica och Axfood, har övervägt att följa efter.