Radar · Nyheter

Seitanfoods vd och de rasistiska inläggen: “Jag fick hjärnsläpp”

"Jag håller inte med om att jag skrivit några rasistiska kommentarer", säger Nikolaos Pizanias till Syre.

Veganföretaget Seitanfoods vd Nikolaos Pizanias har mötts av en storm av kritik efter rasistiska kommentarer på sociala medier i samband med Black Lives Matter. Nu tar flera företag öppet avstånd från Seitanfoods. ”Kritik eller drev – där har vi en skiljelinje”, säger Nikolaos Pizanias till Syre.

Efter flera nedlåtande uttalanden på Facebook i samband med Black Lives Matter-protesterna har en storm av kritik riktats mot veganföretaget Seitanfoods vd Nikolaos Pizanias. I kommentarerna skriver Pizanias bland annat att ”de kolorerades ”endgame” är ett folkmord på vita, eller rättare sagt deras utrotning. De hatar vita och vill utrota dem”.

Seitanfoods gick i ett inlägg på sin hemsida ut och sa att det var ett fejkkonto som skrivit de rasistiska kommentarerna. Men senare samma kväll skrev Seitanfoods på sin facebooksida att företagets vd Nikolaos Pizanias ber om ursäkt för sina uttalanden.

Pizanias skriver bland annat att ”Mina förkastliga kommentarer om hyddor i Afrika och/eller afrikaner ber jag om ursäkt för och jag vill klargöra att jag har mestadels goda erfarenheter av människor från denna kontinent!”.

Under torsdagen rapporterade P3 Nyheter att företaget Coop avbryter allt samarbete med Pizanias. ICA och Axfood ser också över hur de kommer att företaget framöver. Till P3 Nyheter uppger Pizanias att han tar avstånd från sina uttalanden.

Den göteborgsbaserade butiken Happy Vegan skriver att de avslutade samarbetet med Seitanfoods 2016 och podden Veganism är bror har också öppet tagit avstånd från företaget de senaste dagarna.

Men när Syre ringer upp Nikolaos Pizanias säger han däremot att han inte tycker att de kommentarer han gjort är rasistiska.

– Jag håller inte med om att jag skrivit några rasistiska kommentarer. Det får stå för de som påstår detta.

Pizanias skriver i kommentarerna på facebook att ”de hatar vita och vill avskaffa dem”.

Vad menar du med den kommentaren?

– Jag kan inte dra alla över en kam. Det är det jag inte vill. Många av de här som demonstrerar i exempelvis USA, nu är det kanske ganska korkat att diskutera vad som händer i USA för det berör inte oss här i Sverige, men många av dem hatar ju vita. De gör ju faktiskt det. Och de skyller allting ont på de vita.

Menar du att de kommentarer som du gjorde på Facebook är okej eftersom de här personerna som du uttalar dig om enligt dig hatar vita, eller vad är det du menar?

– Det är inga specifika personer jag uttalar mig emot, det skulle jag aldrig göra.

Du tar inte avstånd från de kommentarer som du har gjort på Facebook, utan du står för det du skrivit?

– Jag anser inte att jag har skrivit något speciellt radikalt. Och sen kan man säga förflugna ord och retliga saker och sådär, och sen skriver man ibland dumma saker rakt av kanske för att provocera folk. Men jag riktar mig inte mot någon specifik person eller grupp.

Blev ditt konto kapat eller inte? Varför påstår du det om det inte stämmer?

– Svaret är att kontot inte blev kapat. Jag skrev så för att jag fick hjärnsläpp. Idén om att jag skulle skriva så kom från en av mina leverantörer som jag pratade med och som kanske ville hjälpa mig att rädda ansiktet, eller nånting. Min facebookprofil är väldigt irrelevant i sammanhanget.

Men det rör sig om uttalanden som har fått mycket uppmärksamhet och som har lett till att flera företag har sagt att de kommer avstå från samarbeten med dig och ditt företag?

– Det vet jag. Jag är fullt medveten om det. Det här har exploderat som en vätebomb i sociala medier. Och det är en fullständig hatstorm utan dess like som har drabbat mig personligen.

– Jag förstår inte att jag kan vara en person som blir så massivt hatad. Jag är bara en snubbe. Vissa säger att jag har ett storföretag och är en offentlig person, njae, ja jag har en tråkig trist lagerlokal och två anställda. Vi är tre personer.

Enligt Seitanfoods hemsida ska företaget avvecklas inom en snar framtid. De skriver på hemsidan att det är: “Goda nyheter för de som ogillar Seitanfoods! Dåliga nyheter för de som gillar Seitanfoods!”

Kan du förstå att de här företagen har tagit avstånd och varför de inte vill förknippas med dig och ditt företag?

– Vi lever i ett idiotiskt tidevarv då ett ord kan stjälpa hela företag, ett förfluget ord.

Menar du att det är på grund av ”förflugna ord” som du är utsatt för det här och att ditt företag måste stänga ner? Du förstår inte varför det blivit såhär, menar du?

– Problembilden för mitt företag är större än det här. Jag har skrivit saker i sociala medier i flera år som kanske kan anses vara provokativa, enligt vissa. Men ja… så är det och så har det varit. Det finns mer saker som pågår bakom kulisserna än bara det här.

– Jag har drivit mitt företag i tio år och jag har lyckats bra på flera sätt. Men på andra sätt är jag inte glad alls över vart företaget har tagit vägen och det jag lyckats åstadkomma. Så jag är kanske trött på företaget.

Kommer du starta något liknande företag när Seitanfoods lagts ned?

– Till att börja med så ska man ju rädda det som räddas kan av Seitanfoods. Och se vart det tar vägen. Jag har ju trots allt en skyldighet mot mina kunder att göra så gott jag kan.

– Jag är trött på hela skiten om jag ska vara uppriktig. Och det kanske har bidragit till att jag gjort de här provocerande grejerna som har utlöst det här.

Pizanias säger att han under en längre period varit besviken över hur marknaden utvecklats och att det har gjort det svårt för honom att utveckla sitt företag på det sätt han velat, särskilt gällande vegansk chark. Produkterna är inte tillräckligt bra, eller så är de för dyra för att sälja till konsumenterna.

Hur kommer det sig att du är så intresserad av vegansk chark?

– Jo, jag är bara det. Jag brinner för veganska alternativ till kött för jag hatar köttindustrin. Det gör jag verkligen.

Jag har fått information om att du tidigare blivit portad från veganmässor på grund av liknande uttalande. Stämmer det?

– Det stämmer absolut. Jag har blivit anklagad, bojkottad och motarbetad.

Det är olika budskap som kommer från Seitanfoods VD. Ena  stunden tar han avstånd för att i nästa förklara med “hjärnsläpp”. Syre ringer upp honom igen för att fråga vad som stämmer.

– Det där som var i P3 Nyheter var ju klippt väldigt kort. Jag pratade med henne/reportern i några minuter och i inslaget var det kanske en halv minut där jag hördes. Och sen hade de frågat någon okänd person som sa att ”det här är dåligt”, så det blir snuttifierat. Med dig förklarade jag mer djupgående.

– Men att ta avstånd, att ta avstånd från vad? Jag har ju skrivit flera olika saker.

– Men som jag försökt förklara så riktar sig inte min kommentar mot någon specifik person eller specifik grupp. Jag följer inte ens det där som pågår i USA. Jag har nog av mina egna bekymmer.

Nikolaos Pizanias säger att han inte mår bra av allt som hänt.

– Jag mår som människa inte så bra men det har jag nästan aldrig gjort i mitt liv. Och det har inte så mycket med det här att göra. Jag mår väl ungefär likadant nu som innan. Det är klart det är tråkigt att det har blivit såhär. Med det kanske var oundvikligt.

Vad menar du med oundvikligt?

– Hela situationen har ju varit riggad för att det här skulle hända. Det är inte en slump att det här har hänt.

Menar du att du visste att dina uttalanden skulle få den här effekten?

– Det finns ju en orsak till att jag varit så provokativ och frispråkig i sociala medier. Jag har vetat att mitt företag är på dekis och på väg in i det som nu har hänt: en krasch, kollaps eller avveckling.

  • Rubriken är korrigerad i efterhand då citatet syftade på uttalande om kriskommunikation i texten.
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV