Radar · Djurrätt

Tysk djurrättsorganisation prisas för avslöjande om plågade apor

Apor plågades i hemlighet på ett laboratorium i Mienenbüttel.

Djurrättsorganisationen Soko Tierschutz lyckades få ett laboratorium stängt efter att de avslöjat fruktansvärda grymheter mot apor och hundar. Nu har de vunnit Lush prize 2020 i klassen Public awareness. Dessutom vann projekt för djurfri testning priser i andra klasser.

Det var 2019 som Soko Tierschutz nästlade sig in på Laboratory of pharmacology and toxicology i Mienenbüttel, Tyskland. De filmade undercover och kom ut med bilder på apor fastspända i nacken och med fasttejpade armar, som skrek av smärta när de injicerades med ämnen för att kontrollera deras giftighet, något Syre rapporterat om.

Bilder visade också blödande hundar som lämnades att dö, och katter i små burar. Även organisationen Cruelty free international var med i samarbetet.

Tack vare filmerna kunde den tyska polisen se till att laboratoriet fick stänga och att licensen drogs in. Nu har Soko Tierschutz alltså fått pris, drygt en halv miljon kronor, för sitt arbete.

Soko Tierschutz vann klassen Public awareness.

Datamodeller mer träffsäkra än djurförsök

I klassen Vetenskap vann MIE Atlas team för sitt arbete med datamodeller för att förutse hur mänskliga celler påverkas av olika kemikalier. Det här är metoder som kan ersätta giftighetstester på djur. MIE Atlas team leds av Timothy Allen och är ett samarbete mellan Cambridge universitet och Unilever.

– Vetenskaplig excellens är nyckeln i allt vi gör. Djurförsök är inte ett sätt att lära sig om hur kemikalier påverkar mänsklig biologi, eftersom det är skillnad biologiskt. Metoder utan djur kan besvara de här frågorna på ett vetenskapligt överlägset sätt, säger han i ett uttalande, och fortsätter:

– Medan vetenskaplig excellens driver alternativ till djurförsök, hjälper det moraliska argumentet att djurförsök är fel att göra det här till en passion. Nya metoder behövs för att göra övergången möjlig och det är fantastiskt att tänka på att det vetenskapliga arbetet också hjälper till att driva vetenskapen i rätt moralisk riktning.

Djurrättsalliansen nominerade

Även svenska Djurrättsalliansen var nominerade i klassen Public awareness,  för sitt arbete med att sprida medvetenhet om experimenten på sex labradorer vid Göteborgs universitet. De ingick i ett tandimplantatsförsök som pågått på hundar sedan 90-talet. Djurrättsalliansen krävde att det skulle upphöra och att de sex hundarna skulle omplaceras. Kampanjen fick stor uppmärksamhet både i Sverige och internationellt, och kändisar som Anders Bagge, Louise Boije af Gennäs och Ricky Gervais engagerade sig för att rädda hundarna.

Svenska Djurrättsalliansen nominerades till det presigefyllda priset Lush prize i klassen Public awareness, men nådde inte ända fram
Svenska Djurrättsalliansen nominerades till det presigefyllda priset Lush prize i klassen Public awareness, men nådde inte ända fram. Foto: Djurrättsalliansen

Hundarna blev dock inte omplacerade utan dödades, men inga nya hundförsök har dragits igång nu ett år senare.

Senare kunde Djurrättsalliansen dessutom avslöja de hemliga planerna på ett nytt försöksdjurslaboratorium för djur som hundar, katter och apor. De lyckades bygga en massiv opinion mot detta och projektet fick ingen finansiering.

Ytterligare två datadrivna projekt vann i andra klasser, för lärande och unga forskare.

Priserna delades ut under en digital ceremoni i förra veckan.

Se alla vinnarna här:
https://lushprize.org/2020-prize/2020-prize-winners/

Läs också i Syre:
Forskare vill öppna upp debatten om djurförsök – startar akademi
Chockbilder från tyskt laboratorium: Djur plågas till döds

Ny kritik mot tyska laboratoriet: forskningsfusk

Om Lush prize

– Lush prize är ett partnerskap mellan Lush Cosmetics och Ethical Consumer för att stötta djurfri toxikologi. Det har tagits fram  för att belöna grupper eller individer som jobbar inom fältet djurvänlig forskning, medvetandehöjande insatser och lobbyverksamhet för att bidra till att stoppa djurförsök.
 
– Den totala prissumman är250,000 brittiska pund, motsvarande drygt 2,8 miljoner kronor och priset är det enda som fokuserar enbart på att ersätta djurförsök. Priset vill sätta press så att säkerhetstester av konsumentprodukter och medicin ska ske utan djurförsök.
Mer info: www.lushprize.org