Radar · Djurrätt

Ny kritik mot tyska djurlaboratoriet: forskningsfusk

Hundar som har utsatts för djurförsök lämnas blödande i sina burar på den kraftigt kritiserade tyska forskningsanstalten.

BERLIN. Efter de nyligen offentliggjorda bilderna från ett djurlaboratorium i Hamburg växer kritikstormen i Tyskland. Anstalten anklagas förutom djurplågeri nu även för att fuska med forskningen.

Bilder på blödande hundar, fastspända apor och plågade katter från forskningsanstalten Laboratory of Pharmacology and Toxicology (LPT) i Mienenbüttel utanför Hamburg har under veckan spridit sig som en löpeld i sociala medier och tidningar över hela världen.

– Det finns omfattande studier om hur stress i labbet påverkar djuren, deras immunsystem och reaktionsförmåga med mera. De utvecklar också snabbare tumörer och drabbas av beteendeproblem, säger tyska Kathrin Herrmann, verksam vid US University Center for Alternatives to Animal Testing i Baltimore i en intervju med Tysklands äldsta tv-kanal ARD:s nyhetsprogram Fakt.

Hon reser även farhågor kring forskningens kvalité.

– Ur ett vetenskapligt perspektiv är det problematiskt att vi använder dessa djur som modeller för att testa något som ska vara för människor.

Varje apa hos forskningsanstalten har ett unikt nummer intatuerat på bröstet
Varje apa hos forskningsanstalten har ett unikt nummer intatuerat på bröstet. Foto: Soko Tierschutz/Cruelty Free International

I programmet rasar även landets tidigare jordbruksminister Renate Künast mot forskningsanstalten. Anledningen är djurrättsorganisationerna Soko Tierschutz och Cruelty Free Internationals, som under flera månader infiltrerade verksamheten på labbet, avslöjande om att fusk förekommit i samband med att djurförsök på apor genomförts åt ett sydkoreanskt företag.

"Är en slags bedrägeri"

Enligt Soko handlar det om en apa som kallats nummer 31m
och bär det tatuerade numret 1601371, men det sistnämnda numret överensstämmer inte med numret på buren och i testdokumentet, vilket det ska göra.

– Den riktiga 31m dog efter sex veckor av tarmprolaps och ersattes av en annan apa, som var ett år äldre, säger djurrättsaktivisten Friedrich Mülln från Soko Tierschutz, i programmet.

Renate Künast från det tyska miljöpartiet Die Grünen anser att anklagelserna mot forskningsanstalten är allvarliga.

– Att utbyta djur och låtsas att försöket har gått sin normala gång är en slags bedrägeri. Resultatet av denna studie är vetenskapligt oanvändbart eftersom ett djur måste genomgå hela serien av experiment, säger hon i ARD:s program Fakt.

Renate Künast, arkivfoto från 2017
Renate Künast, arkivfoto från 2017.Foto: Olaf Kosinsky (kosinsky.eu), licens: CC BY-SA 3.0-de

– Kompetensen hos de som utför tester är inte tillräckligt reglerad. Veterinärer behöver inte vara närvarande under försöken och kontrollerna är otillräckliga, fortsätter Renate Künast.

Bilderna från djurrättsorganisationen har upprört många människor och på lördag arrangeras därför en stor demonstration i Hamburg, med en efterföljande vaka för de döda djuren. I demonstrationens Facebookevenemang har runt 14 000 personer anmält intresse att närvara.

Länet Landkreis Harburg, där anstalten ligger, har efter anklagelserna om djurplågeri gjort en extrakontroll av forskningsanstalten och kommit fram till att apburarna är för små och att man kommer att vidta rättsliga åtgärder, skriver tyska Die Welt.

Förnekar fusk

Även Niedersächsisches Landesamt für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit, motsvarande det svenska Livsmedelsverket, och det tyska veterinärförbundet har riktat skarp kritik mot anstalten medan djurrättsorganisationerna Soko Tierschutz och Cruelty Free International kräver att laboratoriet omedelbart ska stängas.

Forskningsanstalten har själva varit sparsamma i sina kommentarer till medierna och inte velat svara på frågor kring det dokumenterade djurplågeriet. Till ARD har man dock tillbakavisat uppgifterna om fusk, utan att vidare vilja kommentera ärendet. Enligt brittiska The Guardian har nio inspektioner, där tyska myndigheter ska ha påpekat brister, sedan genomförts i laboratoriet sedan 2015.

Tyskland är ett av de EU-länder där flest djurförsök årligen genomförts, enligt siffror från European Animal Research Association. 2016 handlade det om över två miljoner djurförsök i landet. I Sverige genomfördes samma år, och enligt samma statistisk, över 350 000 djurförsök.

Läs mer: Chockbilder från tyskt laboratorium: Djur plågas till döds (artikel från 16 oktober).

Efter avslöjandet om djurplågeri: Så kan du engagera dig

Reaktionerna efter avslöjandet om djurplågeriet på den tyska forskningsanstalten LPT, Laboratory of Pharmacology and Toxicology, har reaktionerna varit starka. Så här kan du engagera dig för att protestera mot LBT och för att kämpa mot djurplågeri.
Klicka här och skriv på protestlistan! Här går det också att ge ekonomiskt stöd.
– Engagera dig i djurrätts- och djurskyddsorganisationer som Djurens Rätt, Djurrättsalliansen eller World Animal Protection.
– Engagera dig politiskt.
– Delta vid djurrättsdemonstrationer.
– Konsumera djurvänligt.
– Stöd Forska utan djurförsök.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV