Radar · Miljö

Över en miljon i namninsamling mot global avskogning

EU står för tio procent av den globala avskogningen, från Amazonas till de asiatiska regnskogarna.

Instifta en ny EU-lag som förbjuder import av produkter från global avskogning. Det kräver mer än en miljon människor som har skrivit under namninsamlingen Together4Forests.

Skogar har avgörande betydelse för allt liv på vår planet. De är hem åt många djur- och växtarter, skapar motståndskraft mot klimatförändringar, skyddar oss mot naturkatastrofer och spridningen av sjukdomar. Trots det fortsätter vi förstöra skogarna. Sedan 2015 försvinner årligen tio miljoner hektar skog, motsvarande en yta större än Portugal, på grund av global avskogning.

EU står för tio procent av den globala skogsförstörelsen genom import av produkter som kött, soja för djurfoder, palmolja, kaffe och kakao.

Under hösten har kampanjen Together4Forests, som bland annat leds av organisationer som Environmental investigation agency och WWF, engagerat människor i en namninsamling för att detta ska få ett stopp genom en ny, stark EU-lag som tar bort produkter kopplade till den globala avskogningen från den europeiska marknaden.

– Produkter som driver på avskogning finns överallt i Europa, exempelvis kyckling som har matats med soja. Just nu är det omöjligt att veta vilka köp som bidrar till skogsförstörelse, men det går att ändra på. Vi behöver en stark EU-lag som tar bort de produkter som bidrar till avskogningen från våra butikshyllor för gott, säger Per Larsson,  skogsexpert på WWF, i ett pressmeddelande.

Hittills har kampanjen lyckats samla över en miljon underskrifter.

– En miljon underskrifter är ett historiskt stort deltagande, som visar att människor vill vara säkra på att de produkter de köper i Europa inte har bidragit till global avskogning, säger Per Larsson.

För att avskogningen inte ska flyttas till en annan typ av skog eller mark, som exempelvis från regnskog till savann, ställer organisationerna bakom kampanjen också krav på att den nya lagen ska gälla olika ekosystem samt förhindra människorättsbrott relaterade till naturförstörelse.

På kampanjens hemsida står det bland annat:

“Din lokala mjölk kan komma från kor som har matats med soja från marker som en gång var täckta av spektakulära skogar. Kakorna du älskar kan innehålla ohållbar palmolja eller kakao som har odlats på mark som ryckts ifrån urbefolkningar. Detta måste få ett stopp”.

EU-kommissionen har utlovat ett lagförslag nästa år, vilket Syre skrev om tidigare. Den tredje september inleddes det offentliga samrådet, som pågår fram till och med den tionde december.

Läs mer: Miljörörelser vill få EU att svartlista varor som kan kopplas till skövling

Om kampanjen

Kampanjen #Together4Forests leds av organisationer som ClientEarth, Conservation international, Environmental investigation agency, Greenpeace och WWF samt stöds av fler än 140 naturvårdsorganisationer.
Källa: #Together4Forests.eu

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV