Radar · Inrikes

Guldbaggen kan införa mångfaldskrav

Svenska filminstitutet vill diskutera ett eventuellt mångfaldskrav för nominering till Guldbaggen för bästa film.

I förra veckan beslutade Oscarsakademin att införa krav på mångfaldsregler för att en film ska kunna nomineras till och tilldelas pris för bästa film. Nu öppnar Guldbaggen för liknande krav. ”Vi kan inspireras och göra reglerna ännu lite bättre”, säger Anna Serner, vd för Svenska filminstitutet, till SVT.

Oscarsakademins nya regelverk, som börjar gälla fullt ut vid galan 2024,  innebär att underrepresenterade grupper måste vara delaktiga i minst hälften av fyra mångfaldskategorier, för att en film ska kunna nomineras till bästa film.

Nu går Svenska filminstitutet ut med att de är positiva till ett liknande regelverk för de filmer som nomineras till Guldbaggen för bästa film.

Vilka berättelser som berättas, vem som spelar rollerna och vem som står bakom kameran är exempel på sådant som vore intressant att diskutera med filmbranschen, enligt vd:n Anna Serner.

– Vi tycker att det måste ske en förändring och vill ta upp det på nästa möte med branschen, säger Anna Serner till SVT.

När ett eventuellt nytt regelverk kan vara plats, finns det ännu ingen prognos för. Men det kommer inte att få genomslag till Guldbaggen i januari, enligt Anna Serner.

Läs mer: Oscarsakademin ska öka mångfalden i filmindustrin