Radar · Integritet

Oscarsakademin ska öka mångfalden i filmindustrin 

Årets vinnare av bästa film, Parasit av Bong Joon Ho, blev den första icke engelskspråkiga filmen att ta hem priset.

Nominerade till bästa film måste från och med 2024 uppfylla minst två av fyra krav på representation framför eller bakom kameran. Beslutet väcker både positiva och negativa reaktioner, men akademin slår fast att det här är ett nödvändigt och efterfrågat steg framåt i utvecklingen.

Oscarsakademin skrev historia i förra veckan när den beslutade att från och med 2024 ställa krav på representation gällande nomineringarna för bästa film. För att kunna nomineras måste underrepresenterade grupper vara delaktiga i minst två av fyra kategorier: På filmduken, i filmteamet, i filmstudion eller i processen för filmens utveckling och distribution.

Underrepresenterade grupper är enligt akademin kvinnor, färgade, HBTQ-personer och personer med funktionsvariation. För att möta kravet i den första kategorin måste filmen ha minst en huvudroll där någon av av dessa grupper finns representerade, alternativt en betydande biroll. Minst 30 procent av övriga biroller måste rollsättas med skådespelare från två underrepresenterade grupper. Ett alternativ är att filmens handling fokuserar på någon av dessa grupper.

Under de senaste åren har akademin också försökt åstadkomma större mångfald bland sina medlemmar, efter att kritik framförts under hashtaggen #OscarsSoWhite mot att inga färgade skådespelare nominerades två år i rad, skriver New York Times. Akademin lovade att dubblera antalet färgade och kvinnor till 2020, ett mål som uppnåddes i somras. Majoriteten av medlemmarna är dock fortfarande vita, 81 procent, och män, 67 procent.

Blandade reaktioner

Akademins ordförande David Rubin förklarade i ett skriftlig uttalande att perspektivet måste breddas för att spegla den globala befolkningen, både i filmskapandet och hos publiken, och att de nya kraven kommer att bli en katalysator för långvarig och betydande förändring av filmindustrin. Reaktionerna har inte låtit vänta på sig och initiativet har både hyllats som ett välbehövligt steg i rätt riktning och anklagats för att utgöra ett exempel på hur politisk korrekthet ”löper amok”, skriver LA Times.

– Vi förväntade oss detta. Vi visste att det skulle bli en diskussion. Vi visste att människor skulle reagera olika. Men vi kände att när vi väl går igenom kriterierna kommer det visa sig att det finns en enorm flexibilitet. Det bara ökar kreativiteten och skärper definitionen av kvalitet och är inte restriktivt på något sätt, säger producenten och akademimedlemmen DeVon Franklin till LA Times.

Förändringarna träder i kraft till 2024 års Oscarsutdelning. Att det inte sker förrän då beror på att man anser att det finns ett behov för att inleda dialog med filmskapare och produktionsbolag om hur kraven ska mötas. Man vill också ge filmskaparna en chans att återhämta sig från de bakslag som pandemin har gett upphov till.

Konstnärlig frihet intakt

Den oro som en del har uttryckt över att en viss typ av film nu inte kommer att göras, som historiska filmer där underrepresenterade grupper inte finns med i berättelsen, avfärdas av akademin. Att filmen inte behöver uppfylla kraven i alla fyra kategorier utan bara två ska borga för att den konstnärliga friheten inte går förlorad.

– Jag kan tala i egenskap av både styrelseordförande och rollbesättare. Akademins styrelse består av 54 kreativa konstnärer och yrkespersoner som förstår det grundläggande behovet av kreativ frihet. Att vi begär att kraven i två av fyra kategorier uppfylls ger en rad möjligheter att delta i det här initiativet. Vi kommer att få se filmskapare berätta de historier som de vill berätta, på det sätt de vill berätta dem, säger David Rubin till LA Times.

Oscarsakademin har inspirerats av The British film institute som 2019 införde krav på mångfald i sina urvalskriterier. Utifrån deras erfarenheter är man optimistisk, och akademin understryker att det här är något som efterfrågats och att folk inte söker kryphål utan strävar efter att samarbeta för att möta kraven. Kategorin Bästa film är den kategori i vilken  samtliga medlemmar i akademin har rätt att rösta.