Radar · Djurrätt

Snart kan dödandet av tuppkycklingar få ett slut

Bara i Sverige avlivas cirka fem miljoner nykläckta tuppkycklingar varje år.

I Sverige dödas 15 000 tuppkycklingar varje dag. Nu vill Tyskland och Frankrike stoppa det. 

När hönor inom äggindustrin föds är hälften av de nykläckta kycklingarna tuppar. Då de inte kommer lägga några ägg, är de värdelösa för industrin och avlivas därför direkt. I Sverige används framför allt koldioxid som avlivningsmetod, men det är även lagligt att mala ner kycklingar levande.

”Levande okläckta, halvkläckta och dagsgamla kycklingar får avlivas i kvarn med snabbroterande slagor”, skriver Jordbruksverket på sin hemsida om tillåtna slaktmetoder. 

Cirka fem miljoner tuppkycklingar avlivas i Sverige varje år, i EU är den totala siffran 420 miljoner.

Nu meddelar den tyska jordbruksministern Julia Klöckner att initiativ för att stoppa nedmalandet av kycklingar kan bli aktuella när Tyskland i höst tar över som ordförandeland i EU:s ministerråd. Det skriver TT. 

– Det är dags att få slut på nedmalandet av kycklingar. Frankrike och Tyskland bör vara motorn bakom en förändring, sade den franske jordbruksministern Didier Guillaume efter ett möte med Julia Klöckner i måndags, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Vill slippa kläcka tuppar

Frågan om massavlivningen har redan blivit en politisk fråga i Tyskland. Efter en utredning bestämde en förvaltningsdomstol i somras att dödandet av tuppkycklingar får fortsätta, men enbart fram till att det finns bra alternativ. Det rapporterade BBC om i juni 2019. Och forskning för att slippa kläcka tuppkycklingar pågår. 

I Tyskland är det redan möjligt att köpa ägg som inte har inneburit att tuppkycklingar har dödats vid kläckningen, som bland annat TT har skrivit om.  Forskare har upptäckt att embryon utsöndrar ett hormon som skiljer sig åt mellan könen. En robot gör därför små hål i äggen med en laserstråle och en droppe av hormonet sugs ut ur ägget och analyseras. Då kan de ägg som innehåller tuppkycklingar malas ner till djurfoder innan kläckningen. 

Farmen, där den tyska roboten testas, kan sortera ett par tusen ägg i timmen, vilket inte gör maskinen ekonomiskt gångbar på de stora kläckerierna, där upp till 50 000 ägg hanteras varje timme. 

Även i Sverige pågår forskningsprojekt för att kunna effektivisera äggindustrins arbete genom att slippa kläcka tuppkycklingar.

– Det här görs både av etiska skäl, för att man ska slippa ta död på alla tuppkycklingar, och av ekonomiska skäl, sade Anita Lloyd Spetz, professor emeritus vid Linköpings universitet som tillsammans med branschorganisationen Svenska ägg driver projektet, till Affärsliv i april 2019.

Metoden innebär att man analyserar de gaser som äggen släpper ifrån sig redan från dag ett, som kan berätta om ägget innehåller en tupp eller höna. Men analysen tar flera minuter per ägg. 

– Det är ju alldeles för lång tid. Jag ser framför mig att den här sorteringen måste gå lika snabbt som när äggen rullar förbi på packeriet. Det är det som blir utmaningen nu, att hitta en metod som är effektiv och kommersiellt gångbar. Men om man gör det finns oerhört mycket att vinna. Hanteringen blir så mycket enklare, eftersom antalet ägg som måste kläckas och därmed antalet kycklingar bara blir hälften så många, sade Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på branschorganisationen Svenska ägg, till TT i september 2019.

Bild från en ekologisk äggård i Sverige
Bild från en ekologisk äggård i Sverige. Foto: Henrik Montgomery / TT 

1,5 år innan slakt

Hälften av de kläckta kycklingarna får i dag fortsätta sina liv. De hönor som föds upp i svensk äggproduktion lever i cirka 1,5 år innan de slaktas. Ungefär hälften av dem skickas till slakterier där de avlivas genom att halspulsådern skärs av efter bedövning. De som inte skickas till slakterier dödas på gården. Då pumpas gas in direkt i stallarna, vilken kväver hönorna till döds. Det finns även mobila slakterier som dödar hönorna med koldioxid, och som sedan direkt maler ner hönorna till djurfoder.

Den kycklingsort som äts av människor är inte samma som den som används i äggindustrin.

Läs mer: Syre förklarar äggindustrin