Radar · Arbetskritik

Stockholm om kritiserade Foodora-samarbetet: ”Avtalet inte påskrivet”

Stockholm stad har utbrett samarbete med Foodora, men utan att ha skrivit under ett avtal om att bli jobbpartners.

Det kritiserade matleveransföretaget Foodora samarbetar med Stockholm stad. Tillsammans har de flera gånger sökt statliga pengar för ”jobbspår” som ska hjälpa nyanlända och unga ut i arbete. Sju personer har än så länge utbildats inom Stockholm stads regi för att börja jobba hos Foodora. Samtidigt uppger Karin Ernlund (C) arbetsmarknadsborgarråd, att ett jobbpartneravtal inte är undertecknat.

Som Syre skrev i förrgår samverkar Foodora med Stockholm stad inom integrationspakten. Den mest djupgående formen för det samarbetet är att bli ”jobbpartner”.

Arja Lindholm, it- och kommunikationschef på arbetsmarknadsförvaltningen i Stockholm, bekräftade då att Foodora var jobbpartner med Stockholm stad. Ett avtal om att bli jobbpartner har även skickats från Stockholm stad till Foodora i början av oktober, enligt mejl som Syre begärt ut.

Men nu påstår Karin Ernlund, C, integrations- och arbetsmarknadsborgarråd, att avtalet aldrig har skrivits under.

– Vi vill samarbeta med Foodora och den typen av jobb som har låga trösklar, men för att vi ska gå vidare och förmedla jobb är det viktigt att de uppfyller de kriterier som är satta i kommunfullmäktinge om att de ska ha schysta villkor och utöver det också följa lagar och regler, säger hon.

Menar du att orsaken till att avtalet inte har skrivits under är att Foodora inte har schyssta arbetsvillkor?

– Nej, jag kan inte svara på om det är för att de inte har kollektivavtalsliknande villkor, eller om det är på grund av att de har varit sena med att skicka in sina underskrifter. Den frågan får du vända dig till arbetsmarknadsförvaltningen om, säger Karin Ernlund (C).

Ändå utbrett samarbete med Foodora

Oavsett påskrivet avtal om jobbpartnerskap eller ej så har arbetsmarknadsförvaltningen låtit personer gå utbildning för att börja jobba hos Foodora. Sju personer ska ha fullföljt utbildningen, enligt mejlkonversation den 29 oktober.

”Utbildningen är klar imorgon och det är sju personer som fullföljt utbildningen. Hur vill ni att vi gör med nästa steg? Bra om deltagarna kan få information om onboardingen redan imorgon.” skriver koordinatorn på mejl till Foodora, som svarar:

”Imorgon hör vi av oss direkt till dig (…) för att koordinera nästa steg. Vad roligt att sju personer är redo och glada att börja hos oss på Foodora”, svarar Foodora med en smiley som avslutning.

Men när Foodora den 5 november undrar hur det går, heter det plötsligt att ”det verkar ha blivit förskjutningar i utbildningen och vi väntar på svar från vår utbildningsleverantör om hur det har gått för deltagarna”. Det är några dagar efter att Syre börjat söka svar om Stockholm stads samarbete med Foodora.

Dessa utbildningsinsatser tycks vara del av de ”jobbspår” som Stockholm stad har sökt statliga pengar för. Jobbspårens syfte är att matcha arbetssökande med företag och riktar sig främst till nyanlända och unga för att de ska komma ut på arbetsmarknaden.

I två av dessa ansökningar finns Foodora med, enligt dokument från Delegationen för unga och nyanlända till arbete, som har regeringens uppdrag att underlätta för unga och nyanlända att komma ut i jobb.  I den ena ansökan där staden har sökt 450 000 kronor omnämns förutom Foodora även gig-företaget Wolt som ”rekryterande arbetsgivare” . I den andra – ett lokalt jobbspår för att hjälpa unga ut i arbetslivet – nämns också dessa företag, plus gig- företaget Uber.  Här går det inte att se någon summa, vad Syre erfar.

Oppositionspartierna kritiska

Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ har tidigare gått ut med att Stockholm stad måste avbryta sin samverkan med Foodora. Även Karin Wanngård (S) är kritisk till samarbetet, i varje fall så länge inte företaget har kollektivavtal eller kollektivavtalsliknande villkor. Och hon är övertygad om att tjänstemännen präglats av det politiska styret i staden.

– Centerpartiet står ju för en sådan här arbetsmarknadspolitik. De vill ju ha lägre löner, för de tror de facto att det här är en ingång på arbetsmarknaden. Men det stämmer inte. Det är en inlåsning i låglönejobb som i förlängningen leder till att människor måste ha två, tre jobb för att kunna försörja sig. Det kan aldrig gynna dem som jobbar så här, säger Karin Wanngård (S).

Läs mer: Kritiserade Foodora i samarbete med Stockholms kommun