Radar · Migration

Militära insatser ska stoppa migranter vid Spaniens gräns

Spanien förstärker gränskontroller med militära resurser för att stoppa flyktingar att ta sig in i landet.

Spanien följer trenden i Europa och ska använda sig av fler militära insatser för att hindra migranter vid gränserna. Nyligen bildades en ny och samlad enhet för det, rapporterar nyhetsbyrån State watch.

Guardia Civil är en spansk polisstyrka med både militära och civila funktioner. Den ska framför allt ansvara för säkerheten i gränsområden och på landsbygden.

Nyligen har det spanska inrikesministeriet slagit ihop  två enheter i Guardia Civil, som bevakar gränserna vid Atlanten och Gibraltar sund, till en stor: Mando de Fronteras y Policía Marítima (kommandot för gränser och sjöpolis).

Syftet med den nya enheten är att mer effektivt kunna hindra fler migranter  från att komma från nord- och västafrikanska länder.

Enligt ett uttalande  från inrikesministeriet handlar det om att kunna stoppa  ”den förutsebara trenden för migrationsfenomenets framtid”, där antalet flyktingar väntas öka avsevärt.

I början av augusti drunknade minst 40 personer när de försökte komma i land i Spanien från Mauretanien. Strax efter det lanserades den här nya enheten, som i praktiken innebär mer av militära operationer för att stoppa flyktingar. Den har skapats med ett tyst godkännande från flera olika politiska partier i landet.

I till exempel Storbritannien utnämndes nyligen ett marinbefäl till att övervaka den nya förstärkningen av landets gränskontroller vid Engelska kanalen, i samverkan med Frankrike. Med syfte att avskräcka människor från att starta den farliga resan över kanalen. Det skrev Syre tidigare om.

Steve Valdez-Symonds, som arbetar med Storbritanniens program för flykting- och migranträttigheter på Amnesty International, kommenterade de militära planerna i tidningen The Guardian:

Han sa att det skulle vara både ”olagligt, hänsynslöst och farligt” att använda sig av marin militär för att förhindra att människor utövar sin rätt att söka asyl i Storbritannien. Något som också gäller för andra länder, som till exempel Spanien.