Radar · Migration

Storbritannien och Frankrike vill stoppa flyktingar med militär

Franska och brittiska myndigheter träter om det ökande antalet flyktingar som tar sig över Engelska kanalen. Samtidigt diskuterar de att göra gemensam sak – sätta in militär för att stoppa flyktingarna.

Rekordmånga flyktingar har hittills under 2020 tagit sig över Engelska kanalen och lyckats nå Storbritanniens kust. Det rapporterar analysföretaget PA Media, enligt en artikel i tidningen The Guardian.

Över 4 000 personer har fram tills nu kommit över kanalen från Frankrike.  Och bara i helgen lyckades hundratals människor, inklusive familjer med barn, ta sig  i land nära Dover. Siffror som inrikesministeriet i Storbritannien har bekräftat.

Hittills i augusti har mer än 650 flyktingar framgångsrikt nått brittiska stränder i små båtar,

Igår, i söndags, avvisade den franska regeringen anklagelser från Storbritannien om att de inte gör tillräckligt för att stoppa migranter som vill ta sig över kanalen.

Imorgon, tisdag, ska Frankrikes inrikesminister, Gerard Darmanin träffa Storbritanniens invandringsminister Chris Philp och det mötet väntas bli spänt.

Den franska regeringen lär, enligt mediekällor, kräva ytterligare 30 miljoner pund, det vill säga drygt 300 miljoner svenska kronor från Storbritannien för att finansiera övervakande patruller som stoppar migranter på väg över kanalen vid Frankrikes norra kust.

Det franska inrikesministeriet har låtit hälsa att de nyligen har förstärkt de här patrullerna för att kunna stoppa ännu fler migrantbåtar över kanalen. Och de senaste tre veckorna har de lyckats att blockera framfarten för fler än tusen migranter den vägen, enligt uppgift.

Franska myndigheter säger att de har stoppat fem gånger fler båtfärder med flyktingar över kanalen under de första sex månaderna i år än förra året.

Och i juli i år stoppade de tio gånger fler sådana båtfärder än under motsvarande månad förra året. Dessutom hittade de franska myndigheterna fyra gånger fler båtar i sanddynerna än föregående år.

Militärer mot flyktingar

Förutom att beskylla varandra för att inte göra tillräckligt, för även de båda länderna en annan slags diskussion med varandra – en gemensam militär operation för att upptäcka och stoppa flyktingar som vill ta sig över kanalen. Att tillsammans göra den så gott som omöjlig för flyktingar att använda som väg.

Steve Valdez-Symonds, som arbetar med Storbritanniens program för flykting- och migranträttigheter på Amnesty International, kommenterar de militära planerna med att säga  att det skulle vara både ”olagligt, hänsynslöst och farligt” att använda sig av marin militär för att förhindra att människor utövar sin rätt att söka asyl i Storbritannien.

Han vill istället se ett delat ansvar mellan de båda länderna och att de blir bättre på att erbjuda människor en säker plats där de kan återförenas med sina familjer och söka asyl.

Men från Storbritanniens sida undersöks nu möjligheten till tuffare åtgärder, som till exempel fler avvisningar och mer avlyssning till sjöss.

Bridget Chapman, taleskvinna för Kent Refugee Action Network, säger, enligt The Guardian:

”De har spenderat miljoner pund av skattebetalarnas pengar för att befästa hamnen i Calais, har ökat patrullerna i kanalen och spär ytterligare på en redan misslyckad strategi genom att kalla in militären för att hantera en humanitär situation.”

Hon uppmanar istället de båda länderna att erbjuda människor en säker och laglig väg till Storbritannien eftersom det skulle rädda liv och ge mer kontroll över vem som anländer och när.

Inrikesministeriet förnekade i söndags rapportering om att fängelser skulle användas för att hysa personer som anländer till Storbritannien via kanalen.