Radar · Politik

Synen på FRA-lagen splittrar språkrörskandidaterna

Regeringen vill utreda om FRA ska kunna signalspana även på individer inom Sveriges gränser.

Regeringen vill utreda om Försvarets radioanstalt ska få möjligheter att signalspana även inom Sverige. Men frågan splittrar Miljöpartiets kandidater till språkrörsposten, enligt Ekot.

Miljöpartiet har tidigare varit emot en utvidgning av Försvarets radioanstalts (FRA) mandat. Men där har nu partiets försvarspolitiska talesperson Elisabeth Falkhaven sagt sig stå bakom att tillsätta en utredning. Dock med brasklappen att hon vill vänta med att bedöma de konkreta förslagen tills utredningen är klar.

–  Vi måste värna det demokratiska samhället där alla kan uttrycka sin åsikt och mänskliga rättigheter respekteras. Miljöpartiet är skeptiska till att tillåta FRA signalspana inom landet. Samtidigt är det viktigt att kunna kartlägga yttre hot mot demokrati och yttrandefrihet, därför är regeringen överens om att det behövs en bred utredning om hur det kan ske med fortsatt hänsyn till den personliga integriteten, säger Elisabeth Falkhaven i ett mejl till Syre.

Regeringen vill alltså, tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna, att FRA ska kunna spana efter misstänkta spioner och terrorister även om de befinner sig i Sverige.

Som det är nu får FRA övervaka samtal och datatrafik endast om någon av parterna befinner sig utomlands.

FRA har en kraftigare arsenal med möjligheter till signalspaning och kan söka bredare bland datatrafik och elektroniska samtal än vad polisen kan i dagsläget.

FRA splittrar

Men frågan om inre signalspaning delar Miljöpartiets åtta kandidater till att bli nytt språkrör, rapporterar Ekot.

Riksdagsledamoten Pernilla Stålhammar är för en breddning av FRA-lagen. Medan riksdagsledamoten Rebecka LeMoine är emot:

– Jag ser det som massövervakning av befolkningen, och det tycker jag är fel. Jag tycker att vi ska värna den personliga integriteten, säger Rebecka LeMoine till Ekot.

Janine Alm Ericson, Åsa Lindhagen, Märta Stenevi och Elin Söderberg, har inte velat meddela var de står i frågan. Annika Hirvonen och Karolina Skog inte vill vidga FRA:s uppdrag på det här sättet, enligt Ekot.

"Språkröret ska föra partiets politik"

Men Elisabeth Falkhaven ser inte att FRA-frågan kommer att bli en black om foten om det blir en kandidat som är emot en utvidgning.  Hon menar att det alltid sker en diskussion mellan förtroendevalda som har ansvar för frågan innan direktiv tas fram till en utredning. Det gäller oavsett vem som är språkrör.

–  Vi väljer språkrör som ska föra ut partiets politik. Språkrören har naturligtvis lika stor rätt att påverka partiets politiks som alla andra medlemmar har, men inte större. Så vem som än blir vald kommer att behöva följa partiets politik, eller arbeta för att förändra den om hen vill annat, säger Elisabeth Falkhaven.

På torsdagskvällen kommer det att hållas en utfrågning av språkrörskandidaterna och frågan om FRA kan komma upp på agendan.

Läs mer om utfrågningarna här.