Alla svenska storbanker investerar i bolag som bidrar till avskogning och övergrepp i Amazonas, visar en granskning från Aftonbladet och Fair finance guide.
Skövlingen av världens största regnskog har ökat kraftigt, med artdöd och mer koldioxid i atmosfären som följd, något Syre skrev om i går. Och dina sparpengar kan vara en del av problemet. Sveriges sju största banker och fem av AP-fonderna investerar tillsammans 3,5 miljarder i fem bolag som kan kopplas till skövlingen av Amazonas regnskog. Det visar en granskning från tidningen Aftonbladet och Fair finance guide, ett internationellt initiativ som granskar hur hållbart banker investerar och lånar ut pengar, som finansieras av Sida.
Största bidraget till regnskogsavverkningen ger banken Nordea, med nästan 1,5 miljarder investerade i bolagen. Det rör sig om de brasilianska köttföretagen JBS och Minerva, de amerikanska sojaproducenterna ADM och Bunge, och det amerikanska riskkapitalbolaget Blackstone, som i sin tur äger bolag som bland annat byggt en motorväg rakt genom Amazonas regnskog.
Förutom miljöpåverkan anklagas bolagen i flera rapporter för kränkningar av mänskliga rättigheter. Aktivister och ursprungsfolk som arbetar mot avverkningen kan få sätta livet till, visar bland annat Aftonbladets reportage.
Där konstateras även att så kallade hållbarhetsfonder också satsar pengar i bolag som kopplats ihop med regnsskogsskövlingen.
– Att även hållbarhetsfonder satsar på de här bolagen rimmar illa med vad spararna förväntar sig, säger Jakob König på Fair finance guide i Aftonbladet.
Nordea: Allvarligt
Katarina Hammar, chef inom ansvarsfulla investeringar på Nordea säger till Aftonbladet att banken ser ”väldigt allvarligt” på att bolag kopplas till avskogning av Amazonas.
– Hållbarhetsfrågan står mycket högt på vår agenda och vi är exempelvis med i ett investerarupprop för att just ställa krav på hur bolag hanterar avskogning. Kraven omfattar givetvis dessa innehav där vi också har direktdialog med flera av dem.
Inget av de utpekade fem bolagen finns med i Nordeas hållbarhetsfonder, enligt Hammar, som även påpekar att bankens fondförvaltning är bland de största i Norden.
– På grund av detta blir totala investeringar i absoluta tal därför ofta större relativt andra aktörer även om vår exponering som andel av totala investeringar är densamma eller mindre.
Kunders påtryckningar har effekt
Finns det då något bankkunder kan göra åt saken? Ja, enligt Fair finance guide har till exempel Swedbank tidigare flyttat 2 miljarder från Blackstone, efter påtryckningar från besvikna bankkunder. Banken har dock fortfarande 115 miljoner i de regnskogsskövlande företagen, visar den nya granskningen.
– Vi ber alla bankkunder att mejla sin bank och uppmana dem att sluta stödja bolag som skövlar Amazonas. Bankerna vill ogärna förknippas med destruktiv verksamhet och vi har sett att påtryckningar från kunder har effekt, säger Jakob König på Fair finance guide på organisationens hemsida.
Läs även: Syre förklarar: Schystare sätt att spara pengar (artikel från 27 mars 2020).
Din banks investeringar i företag knutna till skövlingen av Amazonas
Siffror i miljoner kronor
Nordea: 1459
AP 7: 767
AP 2: 297
SEB: 245
AP 4 :191
Handelsbanken: 142
Swedbank: 115
Länsförsäkringar: 79
AP 1: 74
AP 3: 62
Danske Bank: 54
Skandia: 47
Källa: Fair Finance Guide