Energi · Syre förklarar

Schystare sätt att spara pengar

Har du pengar över när räkningarna är betalda, men tycker privatekonomi är så tråkigt att klockorna stannar? Vill du hellre sponsra vindkraft än vapen, men är osäker på hur du går tillväga? Då har Syre några tips.

Men först: Varför ska du bry dig? Jo, om du inte gör det kan banker och pensionsfonder använda dina pengar till lite vad som helst. Kanske vill du inte göda vapenindustri, kärnkraft, tobak eller oljeborrning. Våra sparpengar påverkar klimatet. Mycket. En undersökning från revisionsfirman PwC, som finansierades av Världsnaturfonden visade 2012 att svenskars sparpengar gav upphov till utsläpp på 5–8 ton koldioxid per person och år. Det är mer än vad vår mat och vårt bilåkande släpper ut – tillsammans. Så det finns goda skäl att se över dina pengar. Här är en början.

Grönare pensionspengar på tio minuter

För dig som lönearbetar inom den vita sektorn sparas pensionspengar tänkta att användas när du slutar med det. I genomsnitt rör det sig om 190 000 kronor per person. Pengar du påminns om av ett årligt orange kuvert i brevlådan, men kanske inte tänker så mycket på däremellan.

Vad många inte känner till är att det går lätt att byta pensionsfonder på pensionsmyndigheten.se. Du kan klicka i fonder med låg CO2-risk, och välja bort till exempel fossila bränslen, pornografi och kärnvapen. Sajten klimatbytet.se har gjort en tydlig guide för hur du går till väga med bytet.

Vet du hur dina pensionspengar sparas? Foto: Anders Glans PPM
Vet du hur dina pensionspengar sparas? Foto: Anders Glans PPM

Välj en bättre bank

Har du koll på vad din bank gör med dina pengar? Om inte finns en en vägledning hos Fair finance guide, ett internationellt initiativ som granskar hur stor hänsyn banker tar till klimatet, mänskliga rättigheter och andra hållbarhetsfrågor. I Sverige jämförs våra sju största banker plus de mindre bankerna Ekobanken och JAK medlemsbank. Fair finance guide kartlägger både bankernas riktlinjer och undersöker hur väl de sedan följs i praktiken.

Grönt ljus i senaste rankningen får Ekobanken och JAK medlemsbank. Vinnaren Ekobanken är ensam i Sverige om att öppet redovisa alla företag banken lånar ut pengar till. Policyn är att verksamheterna ska gynna samhället socialt, kulturellt eller miljömässigt, till exempel genom förnybar energi eller rättvis handel. På rankningens bottenplats hittar vi Nordea, som enligt Fair finance guide både ställer relativt låga krav på hållbarhet och socialt ansvar, och misslyckas med att hålla vad de lovar i en rad granskningar.

Själva bytet tar några dagar, och sköts av din nya bank. En checklista för att byta bank finns här.

Fondspara? En robot kan sköta etiken

Vill du spara i fonder – utöver vad vårt pensionssystem redan tvingar dig till – är det bra att ha koll på att fonders klimatpåverkan skiljer sig mycket åt. I rapporten Blir guldet till sand från den granskande organisationen Swedwatch konstateras att 100 0000 kronor i en genomsnittlig globalfond, som investerar i aktier i hela världen släpper ut motsvarande tre ton koldioxid per år. Medan en svensk indexfond, som placerar pengar för att följa svenska marknaders utveckling släpper ut ett ton för samma summa.

En rad märkningar kan guida fondsparare, som analysföretaget Morningstars hållbarhetsbetyg, och Svanen. Det finns även ett relativt nytt standardiserat sätt för svenska fonder att rapportera sitt etiska och hållbara arbete, hallbarhetsprofilen.se, som drivs av Sveriges forum för hållbara investeringar.

Podcasten Rika tillsammans har (i avsnitt 76) en genomgång av märkningarna, och listar även årligen de fonder som tenderar vara bäst utifrån de etiska och hållbara aspekterna.

Samma podcast tipsar även om fondroboten Opti, som kan bygga en portfölj åt dig efter olika krav på hur hållbart innehållet ska vara.

Vill du skänka pengar till välgörenhet men är osäker på var de gör bäst nytta? Foto: Isabell Höjman/TT
Vill du skänka pengar till välgörenhet men är osäker på var de gör bäst nytta? Foto: Isabell Höjman/TT

Här ger skänkta pengar bäst nytta

Det allra schysstaste du kan göra med dina eventuella överskottspengar är förmodligen att låta någon annan använda dem. Välgörenhet kan vara en djungel, men även här finns vägledning. Den amerikanska organisationen Give well utvärderar med hjälp av aktuell forskning vilka organisationer som jobbar mest effektivt, och rekommenderar dem.

I toppen sedan fyra år tillbaka ligger Malaria consortium, som under 2019 förebyggde malaria hos 6 miljoner barn i Burkina Faso, Tchad och Nigeria. Insatsen förebygger den dödliga sjukdomen till det låga priset 4 dollar per barn.

Förutom malariaskydd finns i Give wells topplista vad gäller bäst effekt per krona Helen Keller International’s vitamin A supplementation program, som minskar barnadödligheten genom att ge A-vitamin till barn i Afrika söder om Sahara.

Hanna Westerlund