Radar · Miljö

Kraftigt ökad skövling av Amazonas regnskog

En bit skövlad regnskog i Amazonas.

Avverkningen i Amazonas regnskog har ökat med 55 procent, om man jämför det här årets fyra första månader med motsvarande tidsperiod förra året. Satellitbilder från Brasiliens rymdforskningsinstitut visar skövlingen.

Klimatforskaren och professorn Carlos Nobre vid Saõ Paulos universitet berättar i en intervju med Aftonbladet att större delen av Amazonas kan börja förvandlas till buskmark och savann inom en generation. Och när det väl är igång går det inte att stoppa.

Då går utrotningen av olika arter av djur och växter ännu snabbare än i dag. Och när världens så kallade lungor, Amazonas regnskog, inte längre finns, kommer ännu mer koldioxid att släppas ut och jordens klimatkris blir ännu värre.

– Världen borde vara mycket orolig, säger Carlos Nobre till Aftonbladet.

Under årets fyra första månader i år ödelades 1 202 kvadratkilometer regnskog i Amazonas.

På Världsnaturfonden, WWF, arbetar regnskogsexperten Olle Forshed och han säger till Sveriges Radios P4 Extra:

– Vi har ju haft en ännu högre avverkningstakt i Amazonas för kanske tio, tolv, år sedan. Efter det sjönk faktiskt avverkningstakten ganska radikalt, men man har sett en tydlig ökning igen från och med i fjol.

Då tillträdde Brasiliens nuvarande president, Jair Bolsonaro, som stödjer avverkningen och motarbetar miljöorganisationer och invånare i regnskogen som vill bevara den.

– Jag tror att det absolut går att vända den här trenden och att få till ett regnskogsbrukande som är hållbart. Det finns mycket som vi kan använda regnskogarna till utan att vi tar bort dem, säger Olle Forshed till P4 Extra och låter mer positiv än professor Carlos Nobre.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV