Radar · Nyheter

Andrew Yang lämnar valkampanjen

Yang har haft basinkomst som en prioriterad fråga i sin kampanj.

”Det här är inte ett slut. Det är en början”, sa demokraternas ena kandidat Andrew Yang när han i natt berättade att han kliver av valkampen.

– Jag är en kille som gillar matte och efter att ha sett siffrorna från i natt står det klart att vi inte kommer att vinna den här kampen, sa Yang vid primärvalet i delstaten New Hampshire, i ett klipp från nyhetsmagasinet Politico.

Yang kliver åt sidan för demokraternas  andra presidentaspiranter som fått bättre resultat i valspurten. Just nu  ligger Bernie Sanders bäst till, med Pete Buttigieg tätt efter.

– Vårt mest kännetecknande förslag, universell basinkomst, har blivit en fråga som nu finns med i den stora debatten, sa Yang bland annat.

Han har bland annat låtit familjen Fassi, som Syre tidigare skrivit om, få basinkomst varje månad under ett års tid,  runt 9 500 kronor i månaden.

Totalt har 13 familjer ingått i det pilotprojektet, ett projekt som Yang uppgav att han är väldigt stolt över. Det visade tidigare att de som deltog fick både mer kraft och mindre stress i sina liv, något som också kunde påverka deras hälsa positivt.

Förslaget om basinkomst får nu stöd av 66 procent av demokraterna, och bland väljare mellan 18 och 44 år är siffran 72 procent, påpekade Yang. Han fortsatte:

– Det här är inte slutet, vi är bara på startlinjen. Den här kampanjen har väckt något fundamentalt i oss själva.

– Det är en rörelse! ropade då en kvinna tillbaka i publiken och fick direkt respons från de övriga runtomkring, inklusive Yang.

– Den här rörelsen, den här vågen kommer att fortsätta att växa tills vi har skrivit om reglerna för ekonomin så att den jobbar för oss, för folket i det här landet, sa han.