Radar · Basinkomst

Familj i USA fick basinkomst – av presidentkandidat Yang

Det här är familjen Fassi i Goffstown, New Hampshire, som fick basinkomst under hela 2019 av Andrew Yang.

Demokraternas presidentkandidat Andrew Yang har under ett helt år försett familjen Fassi med en basinkomst på runt 9 500 kronor i månaden. Hur använde de pengarna?

En hörnsten i Yangs presidentkampanj är ambitionen att införa basinkomst för alla vuxna medborgare utan krav på motprestation.

Och för att få ett tydligt exempel att kunna hänvisa till, valde han ut en familj som varje månad under 2019 fick 1 000 dollar, alltså runt 9 500 kronor i dagens valutakurs. Enligt Yang har han finansierat det här helt själv.

Det var under hösten 2018 som Janelle, dottern i familjen Fassi, gick och lyssnade på en av Andrew Yangs framträdanden. Där och då frågade han efter en familj som ville ställa upp på hans planerade basinkomst-projekt i liten skala. En familj som kunde fungera som konkret exempel och modell att referera till. Efter att Yang intervjuat Fassis valde han dem.

Familjen beskriver sig själva som medelklass men på den lägre delen av inkomstskalan. Det blev extra kännbart för dem när Chuck 2017 blev av med ett relativt välbetalt jobb på ett kemikalieföretag. Jodie jobbar med städning och hennes inkomst räckte varken till att försörja familjen eller dotterns högskoleavgifter.

Chuck har sedan ett antal år tillbaka lidit av psykisk ohälsa. Det blev inte bättre av att han blev arbetslös. Han säger i en artikel på sajten basicincometoday.com:

– Du har en dotter på college, du har ingen inkomst, du har räkningar som kommer in, inga medel för att kunna betala dem och det gör mycket för ditt psyke. Det får dig att känna dig mindre värd som människa.

Men när Andrew Yang kom med sitt erbjudande hade Chuck hunnit att få nytt jobb, om än med lägre lön än tidigare. Jodie beskriver lättnaden över att kunna betala dotterns högskoleavgifter utan problem med hjälp av basinkomsten.

Det månatliga tillskottet gjorde det också möjligt för Chuck att hantera sin ångest på ett sätt som han hört hade hjälpt andra – en kurs i teaterimprovisation.

Istället för att leva på kanten av sin budget och ha oro för ekonomin, kunde familjen känna trygghet under basinkomst-året. Det påverkade Chucks mentala hälsa.

De hade också råd med att köpa den sorts yoghurt som de gillade bäst. Och Chuck behövde inte längre försöka stilla sin vurm för lite dyrare kombucha-dryck (fermenterad, alkoholfri, red anm).

En av Yangs argument för basinkomst är att det skulle ge en mental boost för USA. Något som familjen Fassi håller med om.

– Du vet, om människor inte lever i brist så kanske det vänder landets mentala hälsa lite till det bättre, filosoferar Chuck Fassi.