Radar · Djurrätt

Vitvalssystrarna kan snart släppas ut

Vitvalarna Lilla grå och Lilla vit.

De unga vitvalarna Lilla vit och Lilla grå behöver aldrig mer uppträda för publik. Nu har de förts till världens första fristad för vitvalar utanför Island, Beluga whale sanctuary.

Under nästan ett decennium tvingades systrarna Lilla vit och Lilla grå göra konster inför publik vid ett akvarium i Shanghai i Kina. Tack vare organisationen Sea life trust har deras öde ändrats. 

Redan för ett år sedan flögs de 900 kilo tunga valarna hela vägen från Changfeng Ocean world till södra Island där de sedan dess har kunnat återhämta sig i en bassäng, en så kallad “care pool”.

32 000 kvadratmeter fristad

I fredags var det dags för nästa steg i återanpassningen till ett liv i havet: då fördes de till en skyddad havsvik. Där ska de i lugn och ro få anpassa sig innan de släpps ut i själva fristaden. Beluga whale sanctuary är världens första fristad för vitvalar,  ett 32 000 kvadratmeter stort och nio meter djupt skyddat havsområde utanför Island.

På Sea life trust är man mycket nöjd med projektet:

– Vi är väldigt glada över att kunna dela nyheten att illa grå och Lilla vit är säkra i sina rehabiliteringspooler till havs och bara är ett steg från att släppas ut i det större öppna vattnet, säger Andy Bool, chef för Sea life trust, i ett uttalande på hemsidan.

Ett expertteam och oberoende veterinärer följer nu valarna noga och säger att de mår bra och äter som de ska, så förhoppningsvis kan de släppas ut snart.

Över 300 vitvalar hålls fångna

Lilla vit och Lilla grå är inte ensamma om sitt tidigare öde. Enligt Sea life trust hålls just nu över 300 vitvalar i fångenskap i akvarier och nöjesparker världen över. Räknar man alla vitvalar, delfiner och tumlare handlar det om över 3000. Just de här syskonen föddes i ryska vatten i ett forskningscenter för 12 eller 13 år sedan, innan de såldes till Ocean world 2010.

Organisationen hoppas att vitvalarna i fristaden utanför Island ska få sällskap av fler artfränder framöver.

Liknar delfiner

Vitvalar (Monodoʹntidae) påminner lite om delfiner till utseendet och är liksom delfiner och späckhuggare så kallade tandvalar. De kan bli upp till runt 50 år och deras närmaste släkting är narvalen. Både vitvalar och narvalar finns i kalla hav på norra halvklotet. Där lever de tillsammans i små grupper. Precis som delfiner och späckhuggare är de sociala djur som kommunicerar flitigt med varandra med hjälp av olika ljud.

Vitvalar förekommer i regel inte i svenska vatten, men 2016 kunde en vitval skådas utanför Grötviks hamn i Halland.

Läs också: Späckhuggaren Lolita fången i 50 år