Radar · Djurrätt

Ung djurrättsaktivist dömd i Falu tingsrätt

Dom mot en åtalad ung djurrättsaktivist föll i Falu tingsrätt på fredagen.

90 dagars ungdomstjänst och skadestånd på 40 900 kronor. Det blev straffet för en ung man som åtalats för flera brott mot en kaninfarm. Han valde att tiga igenom processen men kunde fällas genom teknisk bevisning.

(Artikeln har uppdaterats) En ung djurrättsaktivist som Syre tidigare intervjuat har nu dömts för flera brott mot en kaninfarm. Han döms för olaga förföljelse, fyra tillfällen av olaga hot och tre fall av ofredande. Däremot frias han för åtalet om förtal.

I domen står bland annat att han ”har begått brotten med ett – enligt honom själv – gott uppsåt, nämligen att värna djurens rätt. Ett sådant syfte finns det inte skäl att invända mot, men det finns desto mer skäl att invända mot de medel som begagnats.” Han ”syns ha helt bortsett från målsägandens rättigheter som människor och utan medkänsla utsatt dem för stort lidande. Än värre blir det när det kan konstateras att kaninuppfödningen bedrevs helt i enlighet med djurskyddslagen …”

Inte lämnat förklaring

I domen står det vidare: ”Sammantaget är den tekniska bevisningen … så stark att det är visat att han ensam eller tillsammans och i samförstånd med andra är gärningsman. Han har inte lämnat någon förklaring till denna bevisning och tingsrätten finner därför att han skall dömas”.

Straffvärdet för brotten är ett års fängelse men eftersom den åtalade var så ung när brotten begicks, bara 16–17 år, omvandlades det till 90 dagars ungdomstjänst. I dag är den dömde 18 år. Han dömdes att betala 40 900 kronor i skadestånd till farmägaren men också ytterligare cirka 30 000 kronor tillsammans med sina vårdnadshavare till ägaren och andra personer i hennes närhet.

När Syre intervjuade den nu dömde i somras, förnekade han brott. Samtidigt erkände han att han kände till en hel del om kaninfarmen. Gården var aktiv i sociala medier och gjorde sig därför synlig.

– Fotografier på styckade djur varvades med foton där gårdsägaren ”älskade” sina djur. Ägaren tog bort alla kritiska kommentarer, fast de i många fall var seriösa försök att inleda diskussion. Hur mycket man än säger sig bry sig om djuren så är det bara struntprat om man ändå i slutänden ska skära halsen av dem.

Personlig koppling

Enligt domen finns dessutom en personlig koppling mellan honom och kaninfarmens ägare, han har gått i samma skola som en av ägarens systrar.

Den 16 juli 2018 demonstrerade en grupp djurrättsaktivister utanför en svensk kaninfarm
Den 16 juli 2018 demonstrerade en grupp djurrättsaktivister utanför en svensk kaninfarm. Det blev upptakten till en lång rad åtal mot en då 16-årig pojke, som senare har agerat utanför den fredliga aktivistgruppen och kränkt farmägaren. Arkivbild. Foto: aktivistgruppens Facebooksida

Som Syre tidigare har berättat gällde åtalet både ett ovälkommet besök på gården och flera fall av hotfulla och påtryckande telefonsamtal och mail till både gårdens ägare och närstående till henne.

Några exempel: Den 17 – 21 december 2018 på okänd plats i Sverige, först i en grupp på Facebookoch därefter på YouTube, lagt upp en video där det sjungs en sång om att målsägandens gård skall brännas ned och att målsäganden skall känna sig rädd.

Den 20 – 22 december 2018 på okänd plats i Sverige skickat mejl till målsäganden om nedstängning av hennes gård och om att han gärna kunde hjälpa till.

Den 1 – 4 februari 2019 på okänd plats i Sverige ringt ett flertal telefonsamtal i vilka det bland annat sagts att de var på väg samt att de skulle röra till saker så att hon inte kände igen sig när hon vaknade.

Har farmen stängt?

Den nu dömde 18-åringen sa i somras till Syre att syftet med påtryckningarna mot farmen var att få den att stänga ned. Det verkade också ha lyckats. Men enligt uppgifter på Facebook som Syre inte kunnat bekräfta är det bara hemsidan som tagits bort och det går fortfarande att beställa per mail. Verksamheten finns kvar, men har gått under jorden.

Påtryckningar och hot av typen: “Vi ska bränna ned din gård och du ska känna dig rädd” är något som en mycket liten del av djurrättsrörelsen använder sig av.

Syre har sökt den dömde mannens advokat Emma Roswall men utan framgång.

Artikeln har uppdaterats: Förtydligat sista stycket. Ändrat information om kaninfarmen. Rättat skadeståndbeloppet.

Läs också i Syre: Rättegång har startat mot ung djurrättsaktivist
18-åring åtalad för 30 brott mot kaninfarm