Radar · Djurrätt

Burger king blir buräggsfria 2030

Hönor som hålls i bur i svensk äggindustri 2016.

Burger king har nu lovat att sluta med burägg, efter en kampanj från bland annat Djurens rätt. Men det dröjer till 2030 innan alla burägg är utfasade.

Burger king ingår i Restaurant brands international som har beslutat att fasa ut ägg från hönor i burar. Totalt ingår 25 000 restauranger i kedjan.

Den nya  globala buräggsfria policyn släpps idag torsdag.

Kampanjen drevs av Open wing alliance, en global samling av organisationer som jobbar med djurskydd och djurrätt. Den varade i 42 dagar och samlade tusentals aktivister från hela världen i digitala aktioner. I Sverige riktade kampanjen in sig på Burger king, bland annat med protester utanför restauranger i Stockholm och Göteborg. 

Hönor i frigående system i Sverige
Hönor i frigående system i Sverige. Hönorna kan röra sig fritt men det är trångt om utrymmet. Arkivbild. Foto: Gunnar Lundmark/SvD/TT

Den nya policyn innebär att samtliga ägg som används av restaurangerna ska komma från frigående hönor. År 2025 kommer 92 procent av alla ägg vara från frigående hönor och resten ska utfasas senast 2030.

Läs också i Syre: Släpp dem fria – 1,4 miljoner underskrifter lämnade till EU-kommisionen. Artikel om uppropet End the cage age.