Radar · Djurrätt

Arbete mot fiskars lidande får djurskyddspris

Forskaren Albin Gräns tar emot Djurskyddspriset 2020.

Forskaren Albin Gräns fick idag ta emot Djurskyddspriset 2020. Han belönas för arbete med att forska om fiskars välfärd. Priset delades ut under Djurskyddet Sveriges djurskyddskonferens som hölls  idag torsdag i Stockholm och online.

Syres reporter var på plats när priset delades ut av Djurskyddet Sveriges generalsekreterare Åsa Hagelstedt till en överraskad och glad Albin Gräns via Skype.

– Vilken ära! Det var inte vad jag hade väntat mig. Superroligt att fiskarna blir framlyfta, sa Albin när han fick höra den goda nyheten.

Fiskar är det djur som utnyttjas mest av oss människor, inom lantbruk, som försöksdjur och villebråd. Men trots att vi idag vet att fiskar kan känna, så brister kunskapen och lagstiftningen kring fiskar och deras behov.

”Med spetskunskap, träffsäkerhet och empati ifrågasätter Albin gamla sanningar kring hur vi behandlar fiskar och påverkar därmed politiker och myndigheter såväl som allmänheten. För sitt arbete kring fiskars välfärd tilldelas Albin Gräns Djurskyddet Sveriges djurskyddspris 2020”, står det bland annat i motiveringen.

Albin Gräns är doktor i zoofysiologi och forskar om djurvälfärd och djurhälsa vid Sveriges lantbruksuniversitet.  Han har gjort mycket för att föra ut budskapet att fiskar är komplexa kännande varelser. Just nu arbetar han inom FRESH som är ett Formasfinansierat projekt mellan Sveriges lantbruksuniversitet och Göteborgs Universitet och som syftar till att öka kunskaperna om fiskars välfärd i odling.

Läs också i Syre:
Ny rörelse vill höja fiskars status: ”Ett liv av lidande”, 1 september 2020

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV