Radar · Miljö

Ungas klimatåtal tas upp av Europadomstolen: ”Viktigast någonsin”

Portugal noterade i somras de högsta temperaturerna på 90 år.

Europadomstolen har ålagt 33 länder att svara på det åtal som väckts av sex unga aktivister som anser att rådande åtgärder för att stabilisera klimatet inte är tillräckliga. Fallet betraktas som en milstolpe då det prövar klimatförändringarnas relevans för de mänskliga rättigheterna.

På måndagen meddelade Europadomstolen för mänskliga rättigheter att man kommer att driva det åtal som för två månader sedan väcktes av fyra barn och två unga vuxna från Portugal. Stämningen riktas mot 33 europeiska länder och har finansierats av crowdfunding. Aktivisterna som står bakom åtalet menar att det krävs tuffare åtgärder för klimatet för att säkra deras framtida fysiska och psykiska välbefinnande, skriver The Guardian.

Rätten har även utökat sin behandling av ärendet genom att avkräva länderna svar på huruvida deras oförmåga att hantera den globala uppvärmningen strider mot artikel 3 i Europakonventionen, som skyddar rätten att inte utsättas för omänsklig och kränkande behandling.

"Viktigaste fallet någonsin"

Fallet kommer att behandlas som prioriterat och de 27 EU-länderna samt Norge, Ryssland, Schweiz, Turkiet och Ukraina är förpliktigade att svara senast den 23 februari. Om domstolen i Strasbourg inte blir övertygad kan länderna och de multinationella företag som har sina huvudkontor inom deras gränser tvingas till mer ambitiösa åtgärder gällande utsläpp, skogsavverkning och utvinningsindustri.

– Det är ingen överdrift att säga att det här kan vara det viktigaste fall som någonsin prövats i Europadomstolen, säger advokat Marc Willers som representerar målsägarna till The Guardian.

I ett uttalande säger en av aktivisterna, 12-årige André Oliveira, att det är hoppfullt att veta att domstolen inser nödvändigheten av att agera snabbt.

– Men vad jag helst skulle vilja är att de europeiska regeringarna genast gör vad vetenskapsmännen säger är nödvändigt för att rädda vår framtid. Tills dess kommer vi fortsätta kämpa med större beslutsamhet än någonsin.