Glöd · Debatt

”Debatten måste nyanseras”

REPLIK Hanna Gissléns reportage belyser en felaktighet i tolkningen av reglerna för guldmedaljen, vilket är bra – djurvälfärden är viktig och måste tas på stort allvar. Däremot återspeglar detta knappast en vilja hos mjölkbönderna att tumma på kraven, hålla djuren inomhus och så vidare.

Snarare är det ett uttryck för att allt hårdare ekonomiska tumskruvar vrids åt när vi konsumerar för mycket och för billigt. Detta driver en spiral av prispressande åtgärder som vi aldrig kan komma ur med hedern i behåll. I grunden handlar allt om pengar, men precis som att vi kan välja vegansk kost kan vi välja animalier som fötts upp på ett vettigt sätt.

Vi anser att debatten kring hur vi ska äta måste nyanseras, vilket var anledningen till att vi skrev inlagan. I artikeln du hänvisar till belyses att dagens kosthållning inte är hållbar under något produktionsscenario, medan dieterna med lägre innehåll av kött, mjölk och ägg visades kunna vara hållbara under de flesta scenarier.

Fria Tidningen har sedan nystarten publicerat ett antal artiklar med djurrättsfokus, texter som argumenterar för veganism med mera. Däremot upplever vi att andra infallsvinklar saknas. Det finns jordbrukare som väljer en annan väg. Matkooperativ i olika former är på uppgång och fungerar som ett sätt för konsumenter och producenter att kommunicera kring vad man vill ska produceras, och hur. Dessa och andra sätt för att minska industrialisering, dehumanisering och prispress i livsmedelssystemet förtjänar också plats i omställningsrörelsen.

Våra jordbrukare är en viktig resurs i ett hållbart livsmedelssystem, som inte får förloras. De har bevisligen omställningsvilja, men omställning kräver ekonomiska medel. Vi kan redan idag handla många produkter direkt av bonden, titta på gården och prata med producenten. Vi kan förklara vad som är viktigt för oss, och fråga vad som är viktigt för dem. Detta kan vara det första steget mot en omställning både för dig, för jordbrukaren och för livsmedelssystemet i stort.

Tidigare debattartiklar:

”Syres reportage om mjölkindustrin ger snedvriden bild”

Svar direkt: ”Ja debatten är snedvriden – men åt andra hållet”