Radar · Basinkomst

Veteran från flygvapnet: ”Gör en studie om oss för basinkomst”

Utan sin sjukpension från det amerikanska flygvapnet skulle Malcom haft svårt att klara tillvaron.

Efter 11 år i det amerikanska flygvapnet tvingades Malcom att sluta på grund av ryggbesvär. Nu får han 1 300 dollar,  knappt 13 000 kronor i månaden – villkorslöst livet ut. Utan den inkomsten skulle han inte fått ihop sitt och sin familjs liv. Nu argumenterar krigsveteranen för en generell basinkomst.

– 2017 var ett riktigt skitår för min del. Jag var tvungen att sluta i det militära, samtidigt som min son, som var två år gammal då, fick sin diagnos autism, berättar veteranen i en video på Youtube som fått stor spridning.

Många veteraner låter nöja sig med den relativt lilla men stabila inkomsten, eller går vilse i livet, märkta av sina krigsår. Men inte Malcom, som ändå understryker att han inte är speciell, att alla kämpar med någonting. Utifrån sin egen sjukpension argumenterar han för att alla medborgare borde ha den förmånen: en basinkomst.

Att ge alla amerikaner en basinkomst kan låta som en ganska radikal idé. Men det finns hundratusentals, kanske miljoner krigsveteraner som har den här pensionen. Och det skulle kunna utgöra underlag för en riktigt bra studie.

– Att ge alla amerikaner en basinkomst kan låta som en ganska radikal idé. Men det finns hundratusentals, kanske miljoner krigsveteraner som har den här den här pensionen. Och det skulle kunna utgöra underlag för en riktigt bra studie: vad händer när vi får de här extrapengarna i våra händer; hur fungerar vi i samhället?

Förlorade jobbet och sjukförsäkringen

Malcom förlorade inte bara sin tjänst – utan även sjukförsäkringen som kom med jobbet. Därmed uppstod finansiella svårigheter när hans son med speciella behov krävde regelbundna och kostsamma behandlingar. 
Föräldrarna fick sova i skift. Sonen vaknade om nätterna och kunde vara vaken så länge som fyra timmar åt gången.
Malcom, med sin värkande rygg och brist på högre utbildning, satt fast i en rävsax.

– Jag kunde inte ta ett jobb med tunga lyft, som i armén. Så jag behövde ett kontorsjobb och utbildade mig till mäklare. Det kan vara en osäker tillvaro och lönen är baserad på provision, men det har gett mig den flexibilitet som behövs när min son behöver behandling fem dagar i veckan, ibland två gånger per dag, säger han.

Känslomässig och finansiell säkerhet

En vanlig fråga han får är: blir man inte passiviserad av att få pengar utan något motkrav?

– Man kan inte komma längre från sanningen när folk säger att man blir lat, en slacker, om man bara får de här pengarna. Utan den här månatliga utbetalningen på 1 300 vet jag inte hur det hade gått. Det har gett mig både en känslomässig och finansiell säkerhet för att kunna starta en egen firma, att veta att jag inte behövde falla till botten.

Malcom pratar sig även varm om den amerikanske demokratiska presidentkandidaten Andrew Yang, som Syre skrev om den 28 augusti och som vill införa en basinkomst på 1 000 dollar i månaden.