Radar · Nyheter

Amerikansk presidentkandidat vill ha basinkomst

Andrew Yang, en av Demokraternas presidentkandidater, förespråkar basinkomst.

Vi befinner oss mitt i den fjärde industriella revolutionen.
Hur löser vi det när automatiseringen riskerar utbredd arbetslöshet? ”Med en basinkomst på 1 000 dollar i månaden”, anser den Demokratiska presidentkandidaten Andrew Yang.

Hur kommer det att låta när du ringer en växel om något år? Jo, du kommer att mötas av en visserligen vänlig – men en monoton, förprogrammerad röst. 2,5 miljoner amerikaner jobbar i en växel eller på ett call-center i dag.

Ett av de vanligaste arbeten i USA i dag är butiksbiträde, en i genomsnitt 39-årig kvinna som tjänar knappt 100 kronor i timmen. Vad händer när internethandel blir än mer dominerande och affärerna tvingas att bomma igen? En trend som redan är vanlig i många delar av USA.

Att köra lastbil är ett annat vanligt yrke i många delstater. Samtidigt forskas det intensivt kring utvecklandet av självkörande fordon.

– Mina vänner i Silicon Valley säger att de kommit 98 procent på vägen, säger Andrew Yang.

Skisserna över hur arbetsmarknaden kommer att se ut i en nära framtid är Andrew Yangs. Den 44-årige advokaten och grundaren av Venture for America är en av Demokraternas presidentkandidater inför valet i november 2020.

Han har skrivit boken The war on normal people, som handlar om automatiseringen i samhället och som förespråkar medborgarlön.

– Frågan är: vad ska vi göra åt problemet att miljontals amerikaner riskerar att förlora sina jobb? Vad man ska ha klart för sig att det inte är migranternas fel – utan teknologin. Migranterna används som syndabockar för någonting som de inte har med att göra, sade Andrew Yang nyligen i samband med partiorganisationens sommarkonferens.

"Djupt rotad amerikansk idé"

Frågan om basinkomst beskriver Andrew Yang som en djupt rotad amerikansk idé, som funnits på den politiska kartan allt sedan 1960-talet. 

– Martin Luther King kämpade för frågan ända fram till han mördades 1968.

Basinkomst skulle bland annat leda till starkare familjeband, lättare för unga att genomföra sina utbildningar, minskad stress, högre kreativitet och ett större politiskt engagemang, hävdar Yang som vill se andra ekonomiska beräkningssätt än det traditionella BNP som ”driver oss ut över klippkanten”.

– Vi borde ha en annan, mer visionär syn som inbegriper hälsoaspekter, att vara fri från missbruk. Att vi har rent vatten och ren luft.

Vill släppa fångar fri

Förutom medborgarlön vill även Andrew Yang se en nationell legalisering av marijuana. Han har nyligen låtit trycka upp ett begränsat antal t-shirts med texten: Math. Money. Marijuana. (Matte, pengar och marijuana). I ett uttalande har han även klargjort att han, vid en vinst i presidentvalet, skulle släppa ut alla som sitter i fängelse för mjuka, icke våldsframkallande droger.

– Jag skulle benåda dem alla den 20 april 2021 och jag skulle highfiva dem på väg ut ur fängelset.

I en väljarundersökning som gjordes mellan den 24-26 augusti har Andrew Yang 4 procent av presidentkandidaternas röster. Leder gör Joe Biden som har 31 procent, följt av Bernie Sanders med 24 procent.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV