Radar · Nyheter

Österrike förbjuder glyfosat

Flera protester mot glyfosat och medlet Roundup har under åren hållits i Bryssel.

Det österrikiska underhuset har röstat för ett förbud mot glyfosat, världens mest använda ogräsmedel. Orsaken är att allt fler studier visat på medlets cancerogena effekter.  Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Om också överhuset i det österrikiska parlamentet röstar för förslaget, vilket nyhetsbyrån Reuters skriver är sannolikt, blir landet det första i EU att rösta för ett förbud mot ogräsmedlet.

Men landets hållbarhetsminister har påpekat att förbudet kan utebli, då det kan gå emot EU-lag, då ogräsmedlet fått tillstånd att användas i hela unionen fram till och med december 2022.

Diskussionen om medlets cancerogena effekter uppkom 2015, efter att WHO konstaterat att det förmodligen orsakar cancer. Studier har också pekat på att det hämmar bins immunförsvar och en pågående studie vid Lunds universitet granskar nu om det kan ha samma effekt på binas inlärning, som de nyligen förbjudna neonikotinoiderna.

– Vissa biodlare säger att bina blir snurriga av glyfosat men vi vet inte om det är så, sa Lina Herbertsson, ekolog vid Lunds universitet när Syre intervjuade henne om studien tidigare i sommar.