Radar · Miljö

Nyårskotten i skottlinjen

Fyrverkerier över stadshuset i Stockholm.

Färgexplosioner i skyn har blivit synonymt med nyår. Men fyrverkerierna har hamnat i skottlinjen. När färgerna falnat, kan både tungmetaller och farliga partiklar falla mot marken.

PM 2,5 kallas de mikroskopiska partiklar som varje år får flera hundra tusen européer att dö i förtid. De värsta utsläppsbovarna är våra bilar. Men också kolkraftverk och tung industri.

På senare år har också fyrverkerier lyfts som utsläppskälla. I Tyskland har föreningen för pneumologi och andningsmedicin (DGP) krävt kraftiga begränsningar för fyrverkerier, då de noterat att antalet sjukhusinläggningar på grund av andningssvårigheter ökar dagarna efter nyår.

Den tyska tidningen Tagesspiegel rapporterar att det en timme efter senaste nyåret var kraftigt förhöjda nivåer av små partiklar i flera städer, inte minst i Berlin – som hade de högsta halterna i hela landet.

Höjda värden i Stockholm

I Stockholm är flera mätstationer utplacerade runt om i staden. Varje kvart registrerar de bland annat halterna av PM 2,5 – året runt. Medelvärdet ligger en bra bit under gränsvärdena. Men när champagnekorkarna flyger och himlen blir upplyst av en kavalkad av färger stiger värdena snabbt.

– När vi tänder fyrverkerier får vi en kort tid höjda halter men det finns inga gränsvärden för kort exponering och miljöförvaltningen har bedömt att det inte utgör någon fara för hälsan, säger Malin Täppefur, som är chef för Stockholm luft- och bulleranalys (SLB) och fortsätter:

– Utsläppen är begränsade, väldigt lokala och luftföreningen späds ut jättesnabbt, säger hon.

Ökänt miljögift hittades i raketer

Förutom partiklar, kan fyrverkerierna också sprida farliga kemikalier och tungmetaller. Senast Kemikalieinspektionen genomförde en tillsyn var i slutet av 2015. Ett av ämnena inspektörerna letade efter var det ökända miljögiftet Hexaklorbensen, som räknas som ett av världens giftigaste. Vid tillsynen 2010, fann myndigheten att sex av de tjugo undersökta raketerna innehöll ämnet, vid inspektionen 2015 hade den siffran sjunkit till ett.

– För att nyårsfyrverkerierna inte ska innehålla förbjudna kemikalier krävs att importörerna ställer tydliga krav på sina leverantörer. Det är ett positivt tecken att vi nu hittat färre fyrverkerier med hälso- och miljöfarliga ämnen i våra stickprovskontroller, sa då Linnea Kanning, inspektör på Kemikalieinspektionen i ett uttalande.

Läs också: Kommuner byter raketer mot laser – för djuren

Sedan tidigare finns en kritik mot fyrverkerierna för att de kan skrämma djur. Men den främsta anledningen till att de åter igen hamnat i skottlinjen i Sverige, är varken miljörisker eller att djur far illa. De nya regler som infördes i juni innebär att alla som vill fyra av en raket med styrpinne behöver tillstånd och utbildning – det för att minska olyckorna.

Södertälje arbetar för totalförbud

I Södertälje har politikerna skruvat på ordningslagen inför årets nyår, där är raketskjutanden endast tillåtet mellan 23 och 01. Boel Godner som är kommunstyrelsens ordförande vill gå längre än så – och har skrivit ett brev till alla kommuner i landet, om att ställa sig bakom en skrivelse om förbud av fyrverkeriförsäljning, rapporterar Dagens nyheter.

– I många kommuner, inklusive Södertälje, är det en nästintill ohållbar situation flera gånger om året. Det är förfärligt för både människor och djur och kring busshållplatser, på balkonger och uteplatser. Det skjuts och smälls som bara den, säger hon till tidningen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV