Radar · Nyhet

Kommuner byter raketer mot laser – för djuren

Flera kommuner i Sverige ställer in sina nyårsfyrverkerier i år. I stället byts pangandet ut mot en tyst lasershow – för att inte skrämma djuren.

Boden är en av kommunerna som byter ut raketerna.

– Vi har fått till oss att det är många hundar och hästar som kan bli rädda. Och sedan skräpar det ju ner, det är inte så miljövänligt, säger kommunalrådet Catarina Ask (MP) till P4 Norrbotten

Även i Lidköping och Linköping ersätter en lasershow de kommunala fyrverkerierna. I Lidköping kostade det sex minuter långa skjutandet förra året 150 000 kronor. Lasershowen blir tio minuter lång och kostar 200 000 kronor – men kommer att visas även på nyårsdagen, skriver SVT Väst.

– Efter heta debatter de senaste åren kring fyrverkeriernas vara eller icke vara vill vi tillmötesgå och testa andra alternativ och sedan utvärdera, säger arrangören Anna Ohlin Ek till Lidköpingsnytt.

De flesta i kommunen uppges vara positiva till att en lång tradition nu bryts. I Växjö är nyårsraketer och andra fyrverkerier bannlysta sedan 2015, också av miljöskäl och för att skydda djuren. Där är Vänsterpartiet trött på att se pengarna gå upp i rök och föreslår också att en lasershow införs.

– Jag har sett hur mycket det har uppskattats av de kommuner som har genomfört det här. Det är bara positivt och inte dyrare, säger Eva-Britt Svensson (V) till SVT Småland.

Svenska Kennelklubben är positiv till att flera kommuner undviker fyrverkerier.

– Jag tycker att det här är ett mycket bra beslut. Det är massvis med hundar och hundägare som varje år mår jättedåligt av fyrverkeriskjutandet, säger talespersonen Hans Rosenberg, till Dagens Nyheter.