Radar · Djurrätt

Nyfödda killingar dödas med järnrör

Nyfödda killingar bärs iväg från sina mammor.

Nyfödda killingar som tas från sina mammor, slås ihjäl med järnrör och blödande släpas iväg. Det som smygfilmats på en mjölkgård i Australien är fullt lagligt – även i Sverige.

Djurrättsaktivister från den australiensiska organisationen Animal Liberation Victoria (ALV), släppte i fredags en film från en farm som producerar getmjölk. I klippen, filmade med dolda kameror, ser man arbetare hämta nyfödda killingar för att sedan slå ihjäl dem med metallrör.

– De här nyfödda hanarna dödas för att de aldrig kommer producera mjölk, och därför anses de vara värdelösa för mjölkindustrin. Den här brutala slakten är en del av en grym industri, sade Noah Hannibal, ordförande för ALV, i ett pressmeddelande under fredagen.

Arbetare på farmen slår ihjäl killingarna framför ögonen på getterna
Arbetare på farmen slår ihjäl killingarna framför ögonen på getterna. Foto: Animal Liberation Victoria

Enligt ALV är inspelningen gjord mellan mitten av september och mitten av oktober. Emma Hakansson, talesperson för ALV, beskriver materialet för news.com.au:

– Man hör bebisarna gråta. Mammorna får titta på. Killingarna krampar på marken en stund efter att de har blivit slagna.

Efter att killingarna blivit ihjälslagna släpas de iväg – framför ögonen på sina mammor – upp i en grävskopa för att senare dumpas i en hög där fler dödade getter och killingar redan ligger.

I filmen ser man högar av döda killingar och getter
I filmen ser man högar av döda killingar och getter. Foto: Animal Liberation Victoria

Lagligt i Sverige

Nu har många reagerat på filmen, och medier kallar avlivningen för brutal och fruktansvärd. Företag, som exempelvis Kora Organics, har efter avslöjandet sagt att de ska sluta säja produkter som innehåller getmjölk.

I ALV:s film framgår det dock tydligt att sättet som killingarna dödas på inte är någonting olagligt.

Även i Sverige är det tillåtet att slå ihjäl killingar med järnrör. I Jordbruksverkets riktlinjer för slakt står det:

”Lamm och killingar yngre än 14 dagar får avlivas genom kraftigt slag mot huvudet. Slaget ska utföras med sådan kraft och precision att det medför omedelbar medvetslöshet och död. Lämpligast görs detta genom att djuret hålls i bakbenen och bakhuvudet slås mot ett fast förankrat, hårt föremål.”

Så nyligen som i september släpptes dokumentation tagen med dolda kameror på när killingar i Australien skjuts ihjäl
Så nyligen som i september släpptes dokumentation tagen med dolda kameror på när killingar i Australien skjuts ihjäl. Foto: Aussie farms

Tidigare filmer

I början av september släppte den australiensiska organisationen Aussie farms film på hur killingar på en mjölkfarm sköts i huvudet. Någonting som Syre skrev om.

– Utan aktivister som går in på gårdarna och tar dessa bilder skulle allmänheten aldrig veta vad som pågår inne på gårdarna. Det saknas transparens i dessa branscher, sade Chris Delforce, ansvarig för aktivistgruppen Aussie Farms, i september till Yahoo News Australia.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV