Radar · Djurrätt

Skakande bilder – killingar skjuts i huvudet

Skärmdump från Yahoo News Australia.

Ett chockerande videoklipp visar hur killingar skjuts i huvudet och dumpas i en container. Videon filmades i söndags på en australiensisk mjölkgård och har nu fått spridning.

Se klippet här (varning för starka bilder)!

I klippet ses en mjölkbonde på en fyrhjuling med ett släp fullt med killingar som bara är några dagar gamla. Bonden stannar till vid en container och skjuter alla getter av hankön innan dessa en efter en, inför ögonen på de andra getterna, slungas ner i containern.

Stor spridning

Anledningen till att bara hankillingar skjuts ihjäl är att dessa inte kan bidra till mjölkproduktionen. Klippet har nu fått stor spridning och många ilskna reaktioner från människor runt om i världen, skriver brittiska Daily Mail.

– Utan aktivister som går in på gårdarna och tar dessa bilder skulle allmänheten aldrig veta vad som pågår inne på gårdarna. Det saknas transparens i dessa branscher, säger Chris Delforce, ansvarig för aktivistgruppen Aussie Farms, till Yahoo News Australia.

Skärmdump från Yahoo News Australia
Skärmdump från Yahoo News Australia.

Svenska killingar dödas med slag mot huvudet

I Sverige är det tillåtet att döda killingar genom slag mot huvudet, där man håller dem i benen och slår huvudet mot ett hårt föremål eller mot golvet. På sin sajt skriver Jordbruksverket:

”Lamm och killingar yngre än 14 dagar får avlivas genom kraftigt slag mot huvudet. Slaget ska utföras med sådan kraft och precision att det medför omedelbar medvetslöshet och död. Lämpligast görs detta genom att djuret hålls i bakbenen och bakhuvudet slås mot ett fast förankrat, hårt föremål.”