Radar · Politik

Efter 13 dagar av protester avgår Libanons premiärminister

Hezbollah-anhängare drabbar samman med regeringskritiska demonstranter under tisdagen samtidigt som kravallpolis försöker skingra dem.

I helgen visade de protesterande libaneserna sin enighet genom att bilda en 17 mil lång, mänsklig kedja från norr i Tripoli till Tyre i söder. Under tisdagseftermiddagen annonserade premiärminister Hariri sin avgång, något som varit ett krav från dag ett. Nu återstår att se om fler politiker kommer följa efter. Samtidigt har Hezbollah angripit de demonstranterna och påstått att de får stöd av utländska aktörer.

I helgen sträckte sig en 17 mil lång mänsklig kedja genom Libanon, för att visa landets enighet från norr till söder. Protesterna har ännu inte mattats av trots flera försök från toppolitiker att blidka demonstranterna med reformer och inbjudan till samtal. Under tisdagseftermiddagen beslutade sig slutligen premiärminister Saad Hariri för att avgå.

Under måndagen kom rapporter om hur bilar parkerades för att stoppa trafiken i huvudstaden Beirut. När Syre pratade med demonstranten Mohammad Hamoud i förra veckan berättade han om hur Bekaadalen i nordöst varit ”paralyserad” i flera dagar. Inte ens media hade kunnat komma in i dalen för att rapportera om det, enligt honom.

Att förhindra att infrastrukturen fungerar är en del i den generalstrejk som utlysts. Att landet inte fungerar har varit budskapet sedan protesterna inleddes. Demonstranterna har fortsatt att ignorera vädjanden från landets styrande politiker om samtal och ett slut på protesterna. Under måndagen sa en regeringskälla att de fortsatt vägrar lyssna på demonstranternas krav och avgå, skriver Al Jazeera. Något som i och med premiärministerns beslut idag inte längre gäller alla.

Under tisdagen ökade åter spänningarna mellan de regeringskritiska demonstranterna och Hezbollah, efter att Hezbollah i slutet av förra veckan blev allt mer öppet kritiska mot protesterna.

Hezbollah reagerar

Hezbollah har en unik ställning i landet sedan inbördeskriget. Om maktbalansen skiftas kommer de sannolikt förlora den. Hezbollah-ledaren Hassan Nasrallahs höll ett tv-sänt tal i fredags där han varnade för att regeringens tillbakadragande, som varit demonstranternas krav sedan starten, kan leda till fullkomligt kaos. Eller: ”Gud förbjude” inbördeskrig, skriver Al Jazeera.

Mohammed Hamoud deltar fortfarande i demonstrationerna, och menar att Hezbollah dagarna före helgen började blanda sig i protesterna rent fysiskt. Han påpekar att det är stort att shiamuslimer, den religion som Hezbollah förespråkar, nu vågar opponera sig öppet på gatorna mot Hezbollah som är den starkaste militära kraften i Libanon.

– I slutet på förra veckan började Hezbollah störa demonstranterna i Beirut. De kastar stenar och de tror, som Hezbollahs ledare Hassan Nasrallah har sagt, att den här protesten är stöttad av ambassader och utomstående krafter. Därför har Hezbollahs anhängare kommit och stört demonstrationerna, säger Mohammad Hamoud och tilläger:

– Flera har skadats i angreppen från Hezbollah och deras anhängare, säger Mohammad Hamoud.