Radar · Nyheter

Ny rapport: Djurpopulationerna minskar kraftigt i världens skogsmiljöer

Några positiva exempel är dock att antal apor i Costa Rica och bergsgorillor i centrala Afrika ökar.

En ny och unik rapport visar att antalet arter och djur minskar kraftigt i världens skogar. Enligt rapporten från Världsnaturfonden WWF har antalet ryggradsdjur som lever i skogsmiljöer halverats sedan år 1970.

Rapporten är den första globala bedömningen av läget för den biologiska mångfalden i världens skogar och baseras på data över djurpopulationer. Den största minskningen har skett bland de djur som lever i de tropiska skogarna, exempelvis Amazonas regnskog. Undersökningen fokuserar på de arter som är helt beroende av skog som livsmiljö och är därför en bra indikator över hur skogens ekosystem mår, skriver Supermiljöbloggen.

– Den snabba minskningen av det genomsnittliga antalet djur i populationerna i skogen de senaste decennierna är ett akut varningstecken. Nu behöver vi beslutsfattare som tar krafttag för att skydda djur och natur. Och inte minst måste de se till att de får vara kvar även i framtiden, säger Vicki Lee Wallgren, chef för skog och arter, Världsnaturfonden WWF Sverige i ett pressmeddelande.

Skogsskövling kan inte ensamt förklara den stora minskningen. Andra faktorer har stor betydelse, såsom habitatförstöring, olaglig handel med vilda djur och ohållbar jakt.

Rapporten målar upp en dyster bild av skogens tillstånd. Men det finns också exempel som visar att arter kan återhämta sig. Några positiva exempel är ökat antal apor i Costa Rica och bergsgorillor i centrala Afrika.

Läs också:
Bolsonaro ändrar sig – vill ha hjälp