Radar · Morgonkollen

Bolsonaro ändrar sig – vill ha hjälp

Brasiliens president Jair Bolsonaro vill nu ha utländsk hjälp till släckningsarbetet i Amazonas.

Brasiliens president Jair Bolsonaro vänder nu och säger att landet vill ta emot all ekonomisk hjälp som erbjuds från utlandet för att bistå släckningsarbetet vid bränderna som rasar i Amazonas. Men bara på villkoret att man själv får styra hur pengarna ska användas.

– Den brasilianska regeringen genom president Bolsonaro är öppen för att få ekonomiskt stöd från organisationer och till och med länder, säger presidentens talesperson Otávio Rêgo Barros.

– Den springande punkten är att dessa pengar, när de kommer till Brasilien, ska kontrolleras av det brasilianska folket, fortsätter han.

G7-ländernas ledare beslutade tidigare i veckan att skänka motsvarande 235 miljoner kronor till brandbekämpningen i Brasiliens Amazonas. Då sade Bolsonaro tack, men nej tack, med motiveringen att G7-ledarna med den franske presidenten Emmanuel Macron i spetsen skulle hålla sig till sina egna länder.  Bolsonaro anklagade Macron för att ha en ”kolonial mentalitet” och har även gått till personliga påhopp genom att förolämpa Macrons fru Brigitte Macron på sociala medier.

Men på tisdagen öppnade Bolsonaro för att diskutera stödet från G7-länderna, men bara om Macron bad Bolsonaro om ursäkt.

– Herr Macron måste ta tillbaka förolämpningarna mot mig, sade Jair Bolsonaro.

Bolsonaro har tackat ja till ett erbjudande om stöd från Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Skogsbränderna som härjar i Amazonas är de mest omfattande sedan 2013 och har ödelagt en yta på nästan en miljon hektar. Närmare 80 000 bränder har registrerats runt om Brasilien i år. Efter omfattande kritik mot regeringens passivitet beslutade presidenten i fredags att sätta in militären i kampen mot bränderna.