Radar · Migration

Libanon och Turkiet: Syrierna ska återvända hem

Libanons president Michel Aoun när han i veckan talade på FN:s generalförsamlings 74:e session.

Syriska flyktingar i Libanon förhindrar landets chanser att leva upp till och förverkliga FN:s globala mål för hållbar utveckling, säger den libanesiska presidenten Michel Aoun i FN:s generalförsamling. Samtidigt vill den turkiska presidenten Erdogan skapa ”säkra zoner” i Syrien för att påskynda återvändandet. 

Sedan kriget startade i Syrien år 2011 har mellan 1,5 och 2 miljoner syrier sökt skydd i Libanon, beroende på källa. Det faktiska antalet individer kan även antas vara högre än vad officiell statistik säger. Regeringen i Libanon har sedan kriget i Syrien började intagit en strikt hållning sedan början, bland annat genom att förbjuda officiella flyktingläger.

Nu hävdar presidenten Michel Aoun att syrierna måste återvända hem. Ett antal olika beslut den senaste tiden har pekat mot att tonen från de libanesiska myndigheternas sida hårdnat ytterligare. I början på juli i år rapporterade Syre om att syrier i Arsal, nordöstra Libanon, vräktes från sina bosättningar. Men detta är första gången som Libanon använder FN:s globala mål för hållbarhet som anledning till att inte längre välkomna syrier.

”De syriska flyktingarna har inneburit ett allvarligt hot mot uppnåendet av de globala hållbarhetsmålen (SDG) i Libanon och lett till att förvärra landets ekonomiska kris, sa president Michel Aoun enligt FN:s nyhetsportal UN News. Förstörd infrastruktur och växande arbetslöshet är också konsekvenser av situationen, tillade presidenten.

Att lösa den här krisen är inte bara Libanons ansvar, hävdade Michel Aoun, utan det är ett internationellt ansvar att hitta gemensamma lösningar och att arbeta för att syrierna återvänder hem. Enligt den libanesiska presidenten är stora delar av Syrien nu säkert, trots

– Det finns många frågetecken från vår sida om vissa staters och berörda internationella organisationers ståndpunkter som försöker förhindra återvändandet (av syrier från Libanon, reds. anm.) genom påståenden om att situationen i Syrien är farlig. Det sår rädsla i de fördrivna som blivit gisslan i ett internationellt spel (…), sa Michel Aoun.

Vad den libanesiska presidenten inte nämnde under sitt tal är att det för många syrier på grund av politiska skäl kommer bli svårt att återvända så länge al-Assad sitter kvar vid makten. Likaså är stora delar av landet totalförstörda. Samtidigt som Libanon vill tvinga syrier tillbaka, är läget detsamma i Turkiet.

Liknar utvecklingen i Turkiet

Syre har tidigare rapporterat om att Turkiet genomfört räder i Istanbul och tvingat syrier att återvända, bland annat till Idlib – den enda region som den libanesiska presidenten å sin sida bedömer vara osäker i Syrien. Nu hävdar Turkiets president Erdogan att han vill skapa ”säkra zoner” i Syrien, där uppemot två till tre miljoner syrier ska kunna leva när de återvänder hem, rapporterar The Guardian

Erdogan föreslår att den säkra korridor han vill etablera till en början ska vara 30 kilometer bred och 480 kilometer lång. I ett första skede ska två miljoner syrier rymmas. Om den säkra korridoren utvidgas till Raqqa och Deir ez-Zor kan tre miljoner syrier rymmas här.

Den turkiska presidenten öppnade för att samarbete med FN och andra länder som är värd för många syrier, bland annat Libanon och Jordanien, krävs för att förverkliga planen. President Erdogan menar att detta är för allas bästa:

– Om denna säkra zon kan förklaras, kan vi se till att någonstans mellan 1 och 2 miljoner flyktingar kan återvända säkert till Syrien. Oavsett om det är med USA eller koalitionsstyrkorna, Ryssland och Iran, kan vi gå axel mot axel och hand i hand för att flyktingar ska kunna återuppta sina liv och rädda dem från en tillvaro tält- och containerläger, sa Erdogen till FN:s generalförsamling enligt The Guardian.