Radar · Nyheter

Syrier vräks från sina hem i Libanon

Affärer som drivs av syrier har tvingats stänga och många har blivit hemlösa.

Syrier som tagit sin tillflykt till Libanon tvingas nu förstöra sina egna hem i Arsal, nordöstra Libanon. En aggressiv kampanj för att påskynda återvändandeprocessen har inletts och lämnar flera tusentals familjer hemlösa.

Kampanjen som nu inletts kallas för den mest aggressiva hittills för att tvinga syrier bort från libanesiskt territorrium.

Libanon har under det nu mångåriga kriget i Syrien aldrig tillåtit några officiella flyktingläger på sin mark. Följderna har varit många och svåra för syrier som drivits på flykt och fastnat i Libanon. De som inte har råd eller möjlighet har byggt tillfälliga hus som under krigets och årens gång blivit allt mer permanenta. Hyra betalas till markägaren och många kämpar för att få ihop ekonomin, eftersom bidrag från stora organisationer varken räcker eller är tillgängligt för alla.

Nu har den libanesiska militären inlett en offensiv i gränsstaden Arsal, där upp emot 55 000 syrier lever.

– Vi har ingen annanstans att bo och det finns ingen där som hjälper oss, säger 84-åriga Rasmeera Raad till The Guardian.

Tvingas riva hemmen

Lokala myndigheter har beslutat sig för att riva alla betongstrukturer i de bosättningar där syrier lever efter den första juli. Få har kunnat ersätta betongen med andra material och många har även förstört sina hem själva, i förväg, för att förhindra att militären ska komma och jämna bosättningarna till marken med bulldozer. De befarar att deras få ägodelar då också hade gått om intet, rapporterar The Guardian från Arsal.

”4.30 på morgonen den första juli intog militär flera bosättningar och förstörde åtminstone 20 hem. Soldaters närvaro efter skymningen, att förstöra hem med tunga maskiner är traumatiserande att bevittna för familjer som redan har förlorat allt”, skrev Rädda barnen, Norwegian Refugee council (DRC), World vision, Terre des pommes foundation, Oxfam och Action against hunger (ACF) i ett gemensamt uttalande. De fortsatte med att säga att man befarar att fler vräkningar kommer följa.

Absolut minimum är att de som berövas sina hem får tillbaka sina ägodelar och tid nog att ta sina familjemedlemmar till en säker plats. UNHCR och den brittiska organisationen Edinburgh Direct aid (EDA) arbetade inför deadline den första juli för att flytta familjer och sårbara individer till nya hem, byggda av trä och presenningar, men har både haft knappa resurser och ont om tid.

Ännu svårt att återvända

Enligt Rädda barnen har minst 5000 familjer och totalt 15 000 barn blivit hemlösa igen på grund av beslutet. Den libanesiska militären och myndigheternas beslut att plötsligt ställa orimliga krav på vilka material hus är byggda i kommer efter en period av allt hårdare tonläge. Tidigare denna månad sattes en bosättning i brand och 400 personer blev hemlösa.

Många syrier vill återvända hem. Samtidigt är det komplicerat för vissa: unga män befarar att de tvingas till militärtjänst, medan andra kan komma att leva under en hotbild. Massförstörelsen innan landet återuppbyggts är ett annat hinder.

– Medan det inte längre förekommer aktiv konflikt i många delar av Syrien står stora delar av landet fortfarande inför enorm förstörelse. Det betyder att många flyktingar inte har hem att återvända till eller några andra tjänster tillgängliga när de återvänder, säger Joelle Bassoul, regional mediachef för Rädda Barnen till The Guardian.