Radar · Nyheter

Slavarbete bakom tomatkross

Slavläger styrda av maffian med tusentals migranter.
Jordbruksstöd från EU och matkedjor med fokus på billigt som
bidrar stort till brottssyndikatens affärer. Så ser situationen ut i
södra Italien. I Sverige säger sig butikskedjorna vara medvetna om problemen.

Italien är världens största leverantör av tomater. Och det sägs att de godaste kommer från landets södra delar. Här finns också de flesta av nationens största mottagningscentrum för migranter. På Sicilien och på tån till Italiens fastland, i regionen Kalabrien. Mitt bland olika maffia-organisationer som har sitt starkaste fäste just här.

I samband med EU att ändrade villkoren för jordbruksersättning 2008 och baserade stödet på markstorlek istället för på produktion, började maffia-klaner att köpa upp land och gårdar i stor skala härnere. Dessutom har de lyckats att förvandla stora delar av de senaste årens flyktingströmmar till en mycket utsatt arbetskraft.

Journalisterna Tobias Jones and Ayo Awokoya har gjort ett längre reportage som publicerades den 20 juni i tidningen The Guardian, med rubriken Are your tinned tomatoes picked by slave labour? Översatt: Är dina burktomater plockade av slavar?

FN-rapportör slog larm

FN:s rapportör som är specialiserad på slaveri konstaterade förra hösten att runt 400 000 jordbruksarbetare i Italien riskerar att utnyttjas och närmare 100 000 tvingas leva under omänskliga förhållanden.

Organisationen Global Slavery index har statistik över antalet slavar i olika länder. Deras siffror från 2018 visar att det finns ungefär 50 000 jordbruksarbetare i Italien som i själva verket är slavar.

Italiens inrikesminister Matteo Salvini, tillika partiledare för det högerpopulistiska partiet Lega Nord, förnekar inte situationen. Tvärtom. Vid upprepade tillfällen har han pratat om immigranter som ”de nya slavarna.” I hans värld får de i stort skylla sig själva. Enligt honom kan de sällan integreras och begår brott. Maffians utnyttjande av människor som flyr från krigsdrabbade och klimathärjade områden är han däremot mer tyst om.

Baracker med mögliga väggar, tältläger eller gamla ruiner där människor packas ihop trångt. Vatten som inte går att dricka och inga toaletter.
Övergrepp och våld. Tobias Jones and Ayo Awokoya har åkt runt och besökt lägren, pratat med människor som tvingas bo där och följt med ut på fälten där de skördar grönsaker och frukt.

Korrupta inspektörer

Genom att till exempel ta personers pass, papper och pengar kan maffiaorganisationer som ’Ndrangheta få människor att stanna kvar, leva och jobba under omänskliga villkor. Ibland under illusionen att det kanske går att arbeta sig fri.

Finns det inga arbetsplatsinspektörer som har larmat om situationen? Enligt Rocco Borgese, sekreterare för fackförbundet FLAI-CGIL i Gioia Tauro som representerar jordbruksarbetare, är inspektörerna ”väldigt få och mycket korrupta.”

Maffians utnyttjande av migranter i jordbruksindustrin är systematisk och välorganiserad. Olika brottssyndikat ser ofta till att fånga upp migranter på ett tidigt stadium i landet.

– Den kriminella ekonomin är mycket bättre organiserad än den vanliga, säger Leonardo Palmisano, sociolog och författare till Mafia Caporale, en studie av olaglig exploatering av arbetare i Italien.

Mer lönsamt än droghandel

Jordbruksindustrin är en mycket lönande verksamhet för maffian här. Enligt vissa av dem själva ännu mer givande än droghandel. Men för att den ska kunna vara det, krävs naturligtvis köpare.

Certifieringssystem som ska garantera att olika produkter och varor inte kommer från slavarbete är inte alltid pålitliga, enligt artikelförfattarna. Och i decennier har organiserad brottslighet och rabattkuponger tvingat ner priset på råvaror, minskat betalningen längs livsmedelsförsörjningskedjan och skapat ett system som oundvikligen straffar de mest utsatta.

Det här är inte ett bekvämt budskap för stormarknader”, säger Rachel Wilshaw, etisk handelschef på organisationen Oxfam och fortsätter:

– Men när man klämmer sina leverantörer så hårt kommersiellt att de bara kan göra en vinst genom att utnyttja arbetare, driver stormarknaderna de förutsättningar som kan resultera i modernt slaveri i försörjningskedjan.

Svenska kedjor

Hur är situation på hyllorna i svenska mataffärer? Oxfam arbetar sedan en tid tillbaka med livsmedelsgrossisten Axfood, som levererar till exempelvis Hemköp och Willys. Oxfam hjälper Axfood att skapa rutiner och strukturer för etiskt hållbara inköp hela vägen.

Efter att den första versionen av den här artikeln publicerats svarar ICA och Coop att de är medvetna om problematiken. ICA redogör för hur de arbetar med att kontrollera produktionen av färska frukter och grönsaker, men svarar inte på hur produkter som krossade tomater kontrolleras.  Coop beskriver hur de kräver revisioner från leverantörer i högriskländer.

Här kan du läsa deras svar i sin helhet.