Radar · Nyheter

Medelhavet: EU:s ministrar närmar sig överenskommelse

Ombord på Mediterranea Saving Humans den 4 juli i år.

I slutet av förra veckan möttes EU:s inrikesministrar i Finland för att diskutera det akuta läget till havs. De misslyckades med att komma fram till en tillfällig lösning för att omfördela båtflyktingar inom unionen och förhindra att fler liv går till spillo. Under måndagen möttes ministrarna återigen, denna gång i Paris.

Försök att stänga hamnarna och få som vill ta emot de som kommer i land gör situationen svår både för de som räddar liv och sårbara personer ombord på fartygen. Den senaste tiden har både Italien och Malta nekat frivilligorganisationer från att lägga till. Nödläge ombord har utropats av kaptenerna själva. När EU:s inrikesministrar möttes på en informell middag följt av möte i Finland var målet att komma överens om åtminstone en nödlösning, något Syre rapporterat om tidigare. Det misslyckades.

En lösning tycks fortsatt långt bort, rapporterade tyska tidningen DW efter mötet. Enligt tjänstemän som DW pratat med är unionens framtid osäker. Länderna har enligt deras källa svårt att enas om vem som ska ta ansvar för flyktingar och migranter som når EU via Medelhavet.

Under ett möte i Paris på måndagen kom en lösning närmare, rapporterar The Guardian. Enligt Frankrikes president Macron har 14 länder enats om en omfördelningsmekanism som ska gå snabbt och enkelt att införa.  Frankrike, Tyskland, Finland, Luxemburg, Litauen, Portugal, Kroatien och Irland är bekräftade men de övriga sex länderna som sagt ja är ännu inte offentliggjorda.  

Inga lösningar i sikte

EU:s migrationskommissionär, Dimitris Avramopoulos, sa efter det första mötet att det mest handlade om att ”brainstorma”  i Finland förra veckan. Han ville inte säga något om hur mycket åsikterna gick isär, skriver DW.

Frankrike och Tyskland har en längre period försökt få till en överenskommelse med omkring tio medlemsstater som ska omfördela de som kommer med båt via Italien. Italien skulle i en sån lösning fortfarande ta in en del flyktingar, något inrikesminister Matteo Salvini starkt motsatt sig.

Matteo Salvini sa enligt The Guardian att om någon vill diskutera migration med honom får de komma till Rom, han närvarade med andra ord inte i Paris.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV